5 tips i nationalparken Picos de Europa

Vi på Spanientips.se har rest mycket i Picos de Europa och i denna guide tar vi upp fem tips du inte får missa.

Potes
Potes är en bra startpunkt för att utforska
den kantabriska delen av Picos de Europa

Picos de Europa är en nationalpark som sträcker sig genom regionerna Kastilien och León, Asturien och Kantabrien i norra Spanien.
Detta spektakulära naturområde, präglat av hisnande bergstoppar, är en oupptäckt pärla för många skandinaviska resenärer.
Tänk dig byar där livet fortfarande rör sig i takt med årstiderna, toppar som reser sig upp mot 2 600 m, ett rikt djurliv och tät grönska. De lokala traditionerna är lika djupt rotade som de flerhundraåriga gamla träden som präglar landskapen.

Potes

Potes är en idyllisk by vid foten av de mäktiga bergen. Om du vill besöka den kantabriska delen av Picos de Europa är detta en självklar startpunkt. Byn har medeltida anor med små kullerstens-
gator, stenhus med träbalkonger och vackra broar. Många inbjudande restauranger och hantverksbutiker sträcker sig längs med gatorna.
Omkring Potes finns många pittoreska byar, aktiviteter och campingar för husbilsresenärer. Det är ett paradis för vandrare, med otaliga leder som slingrar sig under topparna. Särskilt Camino Lebaniego, en pilgrimsled likt Camino de Santiago, som erbjuder en unik vandring. Avsätt en dag och gå en sträcka på denna mindre kända – men lika inspirerande – Camino.

Picos de Europa
I Picos de Europa finns många charmiga
posadas som är utmärkta semesterboenden

Posadas

Att bo i en traditionell posada är att uppleva Picos de Europa på sitt mest autentiska sätt. Dessa charmiga gästhus, ofta familjeägda, är den perfekta basen för din semester. Vakna upp i naturen till ljudet av fågelkvitter och njut sedan av en långfrukost på terrassen, medan solens strålar lyser upp de omgivande bergen.
Många posadas har även egna restauranger, vilket ger dig en gyllene möjlighet att upptäcka det lokala köket. Här kan du smaka rätter som utsökt kött, mustiga grytor och en mängd olika ostar, vilka alla är stående inslag i regionens kulinariska utbud.
Posadas erbjuder en oas av lugn och ro – den perfekta platsen för att ladda batterierna efter dagar fyllda av upplevelser.

 Fuente Dé
 I Fuente Dé kan du ta linbanan upp till bergsmassivet

Fuente Dé

Cirka tjugo kilometer från Potes finner du linbanan i Fuente Dé. På 4 minuter tar den sig hela 753 m upp till bergsmassivet på cirka 2 000 m ö. h. När du kliver ut möter du ett landskap som tycks hänga ovan molnen, med underbar utsikt över omkringliggande toppar och Liébana-dalen.
Väl uppe kan du följa de markerade stigarna, eller så kan du ta det lugnt, andas den friska luften och ta en kaffe på caféet. Fuente Dé är utmärkt för en dagsutflykt, och att bara ta linbanan upp är en häftig
upplevelse. Om du önskar förlänga ditt äventyr finns det ett Parador-hotell där du kan tillbringa natten.

Puente Romano
Puente Romano de Cangas de Onís
går över Sella-floden

Cangas de Onís

I Cangas de Onís finns en romersk bro som är en av de bästa sevärdheterna i Asturiens del av Picos de Europa. Trots sitt namn är bron faktiskt byggd på medeltiden, men dess bågar och robusta stenkonstruktion påminner om romarnas skickliga ingenjörskonst. Under flyter den lilla Sella-floden med sin grönskimrande nyans.
Efter att du tagit dig en närmare titt på denna imponerande konstruktion, är det dags att utforska det lantligt härliga Cangas de Onís. Byn är hem till mysiga torg, restauranger, ciderhus och små butiker. Du kanske känner för att prova en lokal specialitet som cachopo. När det kommer till dryck är den naturliga äppelcidern, sidra på spanska, det som lokalbefolkningen oftast väljer.
Glöm inte heller att smaka, eller köpa med dig, utsökta queso de Cabrales. Det är en karakteristisk blåmögelost som lagras traditionsenligt i områdets bergsgrottor.

Covadonga-sjöarna
Covadonga-sjöarna är
perfekta för en dagsutflykt.

Cavadonga

Från Cangas de Onís kan du fortsätta djupare in i nationalparkens hjärta, till en liten plats som heter Covadonga. Här finner du historiska grottor och en kyrka som majestätiskt reser sig över den lummiga skogen. Därefter kan du följa en väg som sicksackar sig upp till två sjöar: Lagos de Covadonga.
Dessa sjöar är ett populärt utflyktsmål i ett idylliskt landskap, med kor som betar lugnt vid sjöstranden och snöklädda berg i kulissen. Kom förberedd för en picknick, utforska stigarna eller beundra bara naturens skönhet.
Los Lagos de Covadonga är särskilt populära under sommaren, så ett tips är att anlända tidigt. Att besöka grottorna, kyrkan och sjöarna är bäst med bil, men det finns även regelbundna bussavgångar från Cangas de Onís.

Spanientips.se

En reseguide som täcker hela Spanien. Vi tipsar om saker att göra, gastronomi, sevärdheter, smultronställen, resmål och mycket mer.

Fler researtiklar finns i vårt arkiv:

Res & Upplev


Läs också

Pelargonior

Pelargonior i långa banor

Vid den här tiden på året blommar det för fullt här i Spanien! Om man …