Ny app för hantering av myggproblem

Spaniens hälsovårdsmyndigheter uppmanar befolkningen att använda appen Mosquito Alert för att bättre få kontroll på myggen.

Mosquito Alert
Mosquito Alert app mot myggproblem.

Mosquito Alert-appen är ett projekt som koordineras av olika hälso- och forskningscentra över hela Spanien. Den förlitar sig på allmänhetens deltagande för att hjälpa till att spåra myggornas rörelse och aktivitet.

Appen kan förbättra potentialen för övervakning och tidig upptäckt av invasiva arter som tigermyggan eller den japanska myggan. Den kommer nu att ingå i den nya nationella planen för förebyggande, övervakning och kontroll av vektorburna sjukdomar. Myggan dödar fler människor än något annat djur. Totalt kräver myggburna sjukdomar över 700 000 människoliv varje år, enligt WHO. Mot de flesta sjukdomar överförda av stickmyggor finns varken vacciner eller specifik behandling.

Högre temperaturer sägs förändra insekternas livscykel och när de är aktiva eller till och med stickande. I vissa regioner är de numera aktiva i nästan 12 månader om året.

Världen förändras

”Världen förändras snabbt, vi kan inte ta itu med problem utan att ändra vårt sätt att hantera dem. Allmänhetens kunskaper är nyckeln till det vi har att ta itu med idag”, säger chefen för CCAES (koordinationscenter för hälsovarningar och nödsituationer), Fernando Simón.

I samarbete med hälsoministeriets CCAES har Mosquito Alert planerat en kampanj för att främja deltagande mot myggproblem med slogan: Om du blir biten, anmäl det!

Syftet är att studera utbredningen av tigermyggan utanför dess kända områden i Spanien och göra den första kartläggningen i Spanien. För att identifiera var och när det finns större interaktion mellan människor och myggor.

Kampanjen syftar också till att samla in mer kunskap om den japanska myggan på den Kantabriska kusten, och att upptäcka eventuell ankomst av gulafebermyggan.

Uppgifterna kan ses och laddas ner på Mosquito Alert-appen när de har validerats och klassificerats av experterna från det nationella nätverket för digital entomologi (ReNED).

Android nedladdning: https://play.google.com/store/apps/details?id=ceab.movelab.tigatrapp&pli=1

iOS-nedladdning: https://apps.apple.com/es/app/mosquito-alert/id890635644


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Smugglare i båtjakt.

Spansk polis i dramatisk båtjakt efter smugglare

Guardia Civil i Spanien har släppt bilder på en lyckad båtjakt som resulterade i ett …