Spansk polis beslagtar över 4 ton kokain


Polisen i Spanien har beslagtagit mer än 4 ton kokain gömt i plastpåsar och rissäckar i Barcelonas hamn.

Hamnen i Barcelona
Barcelonas hamn.

Denna operationen är det största kokainbeslaget som någonsin gjorts i Barcelonas hamn.

Guardia Civils centrala operativa enhet (UCO) inledde förra året en utredning av ett spanskt företag som misstänkts för att ha smugglat kokain från Paraguay gömt i leveranser av ris. Utredningen avslöjade 4.020 kg kokain gömt i olika plastpåsar och rissäckar. Säckarna syddes igen manuellt för att dölja deras olagliga innehåll.

Containrarna hade anlänt till Barcelonas hamn tidigare i år, men kokainet upptäcktes först i juli när smugglarna skulle flytta containrarna. Operationen utfördes av en smugglargrupp med medlemmar i Paraguay, Spanien och Storbritannien.

Nätverket bestod av import- och exportspecialister, investerare som finansierade logistiken och säkerhetspersonal som skyddade verksamheten från våld och brottsbekämpande granskning. Åtta personer greps, inklusive företagsadministratören i Spanien.

Flera parallella operationer.

Polisen genomförde fem räder i Cádiz, Madrid, Sevilla och Toledo, vilket resulterade i utredning av ytterligare fem misstänkta personer. Myndigheter i Storbritannien och Paraguay gjorde också stora beslag relaterade till samma kriminella nätverk. I oktober 2023 beslagtog myndigheterna i Paraguay tre ton kokain som var avsett för Belgien. I mars beslagtog brittisk polis två ton kokain i Southamptons hamn avsett för ett spanskt företag som är under utredning. Det företaget är baserat i Toledo.

Totalt återfanns fem ton kokain under dessa parallella operationer. Myndigheterna i Paraguay arresterade två personer, inklusive organisationens huvudledare i landet. Den samordnade internationella insatsen belyser den omfattande räckvidd och det lagarbete som krävs för att knäcka sådana sofistikerade kriminella operationer.

Den framgångsrika operationen i Barcelona, tillsammans med de betydande ingripandena i Paraguay och Storbritannien, visar effektiviteten av den gemensamma brottsbekämpande ansträngningen för att bekämpa global narkotikahandel. Vi har fler artiklar om smuggling i vårt arkiv: SMUGGLING.

Fler artiklar om Barcelona finns här.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001.

Läs också

Byggnaden för Spaniens parlament.

Regeringens plan att skärpa uthyrningslag nedröstad

Spaniens vänsterregerings plan på att skärpa greppet om tillfällig uthyrning av bostäder för att få fler bostäder tillgängliga för långtidsuthyrning har avvisats.