Vigo installerar redan julbelysningen

Den spanska staden Vigo i Galicien är känd för sina ikoniska julbelysningar och börjar nu en rekordtidig installation redan i juli.

Hamnen i Vigo.
Vigo hamn. Foto: Kai670, CC.

Vigo kommun började installationen av julbelysningen 2024-2025 på morgonen tisdagen den 30 juli. Därmed slog de sitt eget ”börja tidigt rekord” från två år sedan då de startade den 2 augusti.

148 dagar före den 25 december har borgmästaren i Vigo, Abel Caballero utalat: ”Hela Spanien kommer att vilja komma”. Symboliskt har de första dekorativa elementen monterats framför MARCO-museet, på huvudgatan i Príncipe. Inför en mängd tv-kameror som väntade, överraskade turister och lokalbefolkning.

Borgmästaren i Vigo har tagit ett av de dekorativa elementen och förklarat att det kommer att finnas 420 upplysta gator och torg. 11,5 miljoner LED-lampor, 1.259 prydnadsbågar, 2.674 motiv och 2.518 träd med ljus. Hela Spanien steks i solen men vi behöver lysa upp 420 gator — några av dem över en kilometer långa. ”Det är därför vi måste börja nu,” sa Caballero innan han utmanade resten av världens städer: ”De som vill tävla, säg till.”

De siktar på att ha världens högsta julgran.

Det har meddelats att staden kommer att ha den ”högsta julgranen i världen”, som kommer att bli cirka 50 meter hög på Puerta del Sol. Det har avslöjats att ”Vigo kommer att dra igång julen i november månad”. ”Låt alla komma till Vigo på julen och nu också till stranden och Cíes-öarna. Men vi börjar redan utöka inbjudningarna till jul”, påpekade borgmästaren i Vigo.

De räknar lite annorlunda i Vigo.

Den ”särskilda modellen” av jul som Vigo har implementerat. Med julljusen tända från november till mitten av januari, välkomnade över 6 miljoner människor i den tidigare upplagan. Enligt borgmästarens uppskattningar. Han förklarar denna siffra med att säga: ”Vi räknar efter dagar, en person som är här i två dagar räknas två gånger.” Enligt folkräkningsdata har staden knappt 300.000 invånare och dess storstadsområde drygt en halv miljon.

Caballero har gett en vink till att ”norra Portugal är ett bra tillskott” till Vigos jul. Gränsen till grannlandet ligger bara en halvtimme bort och har påpekat att med antalet besökare därifrån har Vigo blivit ett jullandmärke.

”För de siffrorna måste vi gå till de stora turistområdena, och det är där vi är,” sade Caballero. Caballero har meddelat att från och med nu fram till jul ”kommer det att finnas överraskningar” och har varnat: ”Låt hela Spanien göra sig redo, alla kommer att vilja komma till Vigo.”

De flesta känner nog inte till så mycket om Galicens folkrikaste stad Vigo. Den mest kända staden i Galicien lär istället vara Santiago de Compostela.

För den som undrar hur det ser ut i Vigo:


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001.

Läs också

Migranter ankommer till Kanarieöarna.

Spanien får extra EU-stöd för Kanarieöarna

Spanien får ytterligare 14 miljoner euro för att underlätta hanteringen av den stora mängden migranter som kommer till Kanarieöarna.