Rekordmånga pilgrimer till Santiago de Compostela

Med femtio dagar kvar av året står det nu klart att det hittillsvarande rekordet för den populära vandringen på kommer att slås i år.

Pilgrimsvandring Santiago de Compostela.

Rekordet för ankommande pilgrimer under ett år på 438.300 kommer att slås 2023.

Pilgrimsfärder uppmuntrades av påven Johannes Paulus II:s besök 1982 och 1989 när Världsungdomsdagen hölls i Santiago. Antalet pilgrimer ökar kontinuerligt, speciellt många pilgrimer kommer under ”heliga år”. Heliga år i detta sammanhang är då den 25 juli infaller på en söndag då det datumet räknas som aposteln Jakobs (Santiago) dödsdag. Därför är det något oväntat att rekordet kommer att slås i år eftersom 2023 inte är något heligt år. Nästa heliga år kommer först 2027.

Historien om pilgrimsfärden till Santiago de Compostela går tillbaka mer än 1.000 år. Till upptäckten av St. Jakobs kropp under kung Alfons II:s regeringstid (792–842). Sankt Jakob anses som den store evangelisten i Spanien och i många hundra år har det funnits en vetenskaplig och litterär tradition som stödjer denna tro. Sökandet efter lämningarna av Sankt Jakob blev sedan en samlingspunkt för pilgrimer.

Även om några pilgrimer till Santiago finns registrerade på 900-talet, och många fler på 1000-talet. Så anses 1100- och 1200-talen som guldåldern för pilgrimsfärden till Santiago.

Intresset för pilgrimsvandringar till Santiago de Compostela ökar.

Man trodde att under 1900-talet kunde utvecklingen av mekaniserade transporter som bilar och flygplan minska antalet pilgrimer som reser till Santiago till fots eller till häst. Så skulle det inte bli och under de senaste 30 åren har intresset ökat enormt. Antalet pilgrimer som gör resan till fots, till häst eller på cykel har mångfaldigats.

Det finns flera pilgrimsleder till Santiago de Compostela, de utgår från Spanien, Portugal och Frankrike. Den mest kända är dock den som utgår från Le Puy-en-Velay i Frankrike. I år har 44 % av pilgrimerna kommit från Spanien, men fler än 200.000 har anlänt från Frankrike. Gemensamt för alla är dock att målet är katedralen i Santiago de Compostela.

Pilgrimsvandring på cykel.

Men det stora antalet besökare har också en baksida och har som på flera andra platser i Spanien lett till protester bland lokalbefolkningen.
Massturismen orsakar protester i Spanien.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …