Polisen i Spanien går ut med en varning för inbrottstjuvar


Varje år när det blir semestertider ökar risken för bostadsinbrott, därför uppmanar polisen i Spanien alla att kontrollera sin ytterdörr.

Inbrottstjuv

Den här tiden på året är för de flesta en efterlängtad tid då semester och lata dagar på stranden hägrar. Men den är dessvärre också den absoluta högsäsongen för inbrottstjuvar. Bostäder där invånarna är bortresta erbjuder idealiska möjligheter för tjuvar att ostört länsa hemmen på allt värdefullt. Hittar de inget värdefullt då brukar de dessutom ofta ställa till med rejäl förstörelse.

Med tanke på detta uppmanar nationalpolisen i Spanien alla att kontrollera sina dörrar innan de öppnar dem då de har varit borta. Detta beroende på den speciella teknik som tjuvarna ofta använder sig av för att identifiera vilka bostäder som är tomma och vilka som inte är det.

Specifikt varnar polisen för ”vittnestekniken”.

Det är en metod som består av att placera ett litet nästan omärkligt föremål, vars närvaro på marken inte skulle väcka någon misstanke. Föremålet placeras i dörrspringan när den är stängd. När tjuven sen kommer tillbaka och ser att föremålet är orört vet han att bostaden är tom. Har den däremot fallit ner vet han att bostaden inte är obebodd.

Polisen ber nu alla att om de ser ett ”vittne” ligga på marken att de vidtar några åtgärder för att säkra sin egen och sina grannars säkerhet. För det första skall man ta bort föremålet omedelbart så att tjuven vet att huset är bebott. Därefter skall man ringa polisen och anmäla upptäckten samt informera sina grannar om vad som är på gång i området.

När polisen får in rapporter om sådana här händelser så utökar de sina patruller i de berörda områdena.

Märkningar på dörrar.

Tjuvar märker ofta upp dörrarna för att koordinera inbrott i privata bostäder. Det är en praxis som är ”urgammal” och används av ligor i många länder, inte minst i Spanien och Sverige. Håll därför också gärna ögonen på märken på eller intill dörren. Märkena kan se olika ut i olika länder men vi visar här de i Spanien vanligaste märkena. Det är det välrenommerade vaktbolaget Prosegur som har publicerat bilden med märkningarna. Ett X indikerar till exempel att ägarna har åkt på semester, är det ett X omgivet av en cirkel betyder det att ägarna snart kommer hem.

Tecken för inbrottstjuvar.

Fler aktuella varningar från polisen:

Spansk polis varnar för bristande säkerhetstänkande.
Spaniens nationalpolis varnar för Bluesnarfing.
Hur man undviker bedrägerier med semesterboende.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001.

Läs också

Migranter ankommer till Kanarieöarna.

Spanien får extra EU-stöd för Kanarieöarna

Spanien får ytterligare 14 miljoner euro för att underlätta hanteringen av den stora mängden migranter som kommer till Kanarieöarna.