Hur man undviker bedrägerier med semesterboende

Nationalpolisen i Spanien, Airbnb och Confianza Online har gått samman för att öka medvetenheten om bedrägerier vid bokning av semesterboende.

Semesterboende

Nästan hälften av de tillfrågade i en undersökning av Airbnb kan inte identifiera en falsk semester-, rese- eller boendewebbplats, visar resultaten. Att upptäcka den här typen av webbplatser, eller till och med klonade webbplatser, är viktigt för att undvika att bli offer för en bluff när du bokar semesterboende.

Nu är det högsäsong för bedragarna.

Det är vid den här tiden på året som bedragare använder möjligheten att använda alla sina knep. Det kan vara klonade webbsidor, sms, mejl, telefonsamtal och användning av sociala medier. En av de vanligaste bedrägerierna är nätfiske, en teknik som går ut på att vinna människors förtroende för att dela konfidentiell information genom falska e-postmeddelanden, sms eller telefonsamtal. (Här finns en artikel från förra året om nätfiskeattacker.)

Att följa vissa tips, som att undvika att komma åt tvivelaktiga webblänkar, vara misstänksam mot erbjudanden som är för billiga. Eller depositioner som är för höga, samt att välja rätt betalningsmetod, kan förhindra att du blir offer för den här typen av bedrägeri.

(Det var samma problem förra året: Se upp för falska semesteruthyrningar.)

Det här är tipsen som erbjuds av Nationalpolisen, Aribnb och Confianza Online:

Klicka aldrig på länkar som du inte litar på.

Bedrägliga länkar och misstänkta e-postbilagor är utformade för att omdirigera användare till falska webbplatser utformade för att se ut som verifierade sidor. Men dessa kan lura användare att avslöja personlig information som lösenord och kreditkortsnummer.

Akta dig för misstänkt billiga erbjudanden eller höga depositioner.

Om ett erbjudande eller en kampanj verkar för bra för att vara sant så är det förmodligen så. Då är det bäst att omedelbart avsluta all kommunikation.

Stanna på plattformen för bokning, betalning och kommunikation.

Det är säkrare att boka och betala för vistelser via plattformen för att dra fördel av Airbnbs säkra processer och återbetalningspolicyer. Om användaren i processen uppmanas att lämna plattformen är det bättre att lämna webbplatsen och meddela plattformen.

Använd olika lösenord för varje konto du skapar och aktivera tvåstegsautentisering.

Om personuppgifter äventyras online kan bedragare komma åt denna information och använda den för att övervaka offrens konton.

Utöver dessa tips rekommenderar Nationalpolisen att denna typ av bedrägeri polisanmäls för att hjälpa till med utredningar. För att göra det, se till att tillhandahålla all information du har, oavsett om det är betalningskvitton, skärmdumpar eller andra relevanta kontaktuppgifter.

Tiziana Tallaro.

Tiziana Tallaro, VD för Confianza Online, påpekade: ”forskningsdata visar att bedrägerier online kan drabba människor i alla åldrar”. Hon uppmanar därför turister att vara försiktiga när de surfar på internet och att analysera alla erbjudanden. Samt se till att betalningsmetoderna är säkra och bara använda pålitliga bokningsplattformar.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Virgen del Carmen.

Virgen del Carmen firas den 16 juli

På kvällen den 16 juli firas fiskarnas och sjömännens skyddshelgon Virgen del Carmen i de …