Nya rättigheter för hushållsarbetare

Efter många år har Spanien uppdaterat arbetslagstiftningen för att ge den stora gruppen hushållsarbetare bättre rättigheter.

Hushållsarbetare i arbete.

Spaniens regering antog tidigare i veckan ett dekret som ger hushållsarbetarna 5 nya rättigheter. Det är ett stort steg framåt för denna grupp som till största delen består av kvinnor.

De fem grundläggande nya rättigheterna i den nya förordningen.

1. Yrkesriskbedömningar.

Den nya lagstiftningen erkänner hushållsarbetarnas rätt att skyddas mot de risker som är förknippade med deras arbete. Det är arbetsgivaren som skall ansvara för deras skydd.

Eftersom majoriteten av hushållsarbetarna är anställda av privatpersoner har arbetsministeriet fått 10 månader på sig för att utforma en mall för bedömning av yrkesrisker. En mall som anställda ska kunna fylla i. Denna mall syftar till att göra det lättare för arbetsgivare att identifiera dessa risker för att kunna eliminera dem. Men det befriar dem inte från sina skyldigheter.

2. Lämplig skyddsutrustning.

Bland de åtgärder som arbetsgivaren skall vidta för att hantera riskerna med arbetet är att se till att arbetarna har ”lämplig utrustning för att utföra sina uppgifter”. Inklusive ”personlig skyddsutrustning när riskerna inte kan undvikas eller begränsas tillräckligt”. Det är arbetsgivarnas ansvar att tillhandahålla detta åt arbetstagarna.

3. Arbetsvägran vid allvarlig risk.

”När hushållsarbetare utsätts för eller riskerar att utsättas för en allvarlig eller överhängande risk i samband med sitt arbete”. Där står det i förordningen att arbetsgivaren är skyldig att informera de anställda om den risken.

Det blir också arbetsgivarens skyldighet att ”vidta de åtgärder och ge erforderliga anvisningar. Så att arbetstagare vid allvarlig, överhängande och oundviklig fara kan upphöra med sin verksamhet och lämna bostaden”. Lämnar arbetstagaren då bostaden kan arbetaren inte straffas på något sätt för detta. ”Såvida de inte har handlat med ont uppsåt eller gjort sig skyldig till grov vårdslöshet”.

4. Skydd mot våld och trakasserier.

Alla som arbetar i någons bostad kommer nu att vara juridiskt skyddade mot våld och trakasserier. Inklusive fysiskt våld, oönskade sexuella närmanden, trakasserier på grund av hudfärg, etnicitet, nationalitet, kön, könsidentitet eller sexuell läggning.

Arbetsministeriet har ett år på sig för att skapa en plan för att förebygga och hantera dessa situationer. Fram till dess kan hushållspersonal som känner sig misshandlad eller trakasserad på jobbet lämna sin arbetsplats utan efterverkningar. ”Att lämna bostaden inför en situation av våld eller trakasserier som arbetstagare utsätts för kan inte betraktas som uppsägning och kan heller inte vara grund för uppsägning” står det i dekretet.

5. Gratis läkarvård.

Slutligen kommer alla hushållsarbetare att snart ha rätt till gratis årlig läkarvård för att fastställa möjliga hälsorisker på arbetsplatsen. Den kostnaden kommer att täckas av den nationella sjukvården så detta behöver inte arbetsgivaren betala för.

Relaterat till arbete i Spanien.

Vem gör mest hushållsarbete hemma.
Artiklar om arbete, arbetsplatser och arbetsvillkor i Spanien.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001.

Läs också

Migranter ankommer till Kanarieöarna.

Spanien får extra EU-stöd för Kanarieöarna

Spanien får ytterligare 14 miljoner euro för att underlätta hanteringen av den stora mängden migranter som kommer till Kanarieöarna.