Vem gör mest hushållsarbete hemma?

För många är det en ständig diskussion om vem som gör mest arbete i hemmet, men nu kommer en spansk app som avslöjar verkligheten.

Hushållsarbete
Nu kommer en app som visar vem som gör mest hemma.

En färsk rapport från OECD

Irene Montero

En färsk rapport från organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) säger att kvinnor i Spanien tillbringar mer än dubbelt så många timmar som män med hushållssysslor. Nu vill Spaniens jämställdhetsministerium, med jämställdhetsministern Irene Montero i spetsen ändra på detta. Genom att ge en hand till par som kämpar med arbetsfördelningen hemma.

Planen, som redan är igång, är att ta fram en applikation som ska räkna de timmar män och kvinnor som bor i samma hushåll lägger på hushållsarbete. ”Appen kommer att lanseras i september. Den kommer att vara gratis, och kan laddas ner på alla olika plattformar”. Säger jämställdhetsministeriet till Euronews.

”Appen syftar till att främja det gemensamma ansvaret för arbetsuppgifterna i hemmet genom ett tidsredovisningssystem”, tillägger ministeriet. Syftet med appen är att vara ”innovativ” när det kommer till tidsredovisning. Vilket förklarades i veckan av statssekreteraren för jämställdhet och mot könsrelaterat våld, Ángela Rodríguez. ”Det handlar inte bara om att ta med tiden för att städa köket, som kanske bara tar 20 minuter. Utan också alla uppgifter som gjorts i förväg så att detta kan utföras. Som att köpa städprodukter eller till och med planera inköpslistan”, sa hon.

Ángela Rodríguez

”Appen kommer att ha ett feministiskt förhållningssätt. Den kommer att lyfta fram många osynliga uppgifter som orsakar mental belastning. Samt sådana som inte är relaterade till det fysiska arbetet, som att planera måltider eller ta itu med den känslomässiga omsorgen om barn”. Säger ministeriet för Jämlikhet.

”Applikationen är designad för alla typer av familjer samt även för personer som delar lägenhet eller bor med vänner”, säger ministeriet.

Relaterad jämställd artikel

Spanien främjar jämställdheten.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Smugglare i båtjakt.

Spansk polis i dramatisk båtjakt efter smugglare

Guardia Civil i Spanien har släppt bilder på en lyckad båtjakt som resulterade i ett …