a:1:{s:6:"format";s:8:"1143x140";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('1143x140') ORDER BY RAND()
a:1:{s:6:"format";s:7:"768x475";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('768x475') AND ID NOT IN (2106) ORDER BY RAND()

Spanien begränsar vilka som får göra kosmetiska ingrepp

Reglerna skärps för kosmetiska ingrepp, nu får bara läkare med specialistkompetens utföra kosmetiska ingrepp i Spanien.

Kosmetiskt ingrepp.

För att avsevärt förbättra patientsäkerheten har hälsoministeriet meddelat att det nu bara är specialistläkare som får utföra kosmetiska operationer. Detta beslutet kommer efter en betydande ökning av kosmetiska ingrepp och ett växande krav på kontroll av verksamheten. Regeländringen godkändes förra veckan och gäller från det den publicerades i Spaniens officiella tidning (BOE) lördagen den 21 september 2024.

Specifikt är det en ändring av bilaga II till kungligt dekret 1277/2003 av den 10 oktober som fastställer de allmänna grunderna för auktorisation av vårdcentraler, tjänster och inrättningar. Det begränsar de yrkesverksamma som får utföra kosmetiska operationer.

Hittills har dock vilken läkare som helst kunnat göra det. Den spanska föreningen för plastisk, rekonstruktiv och estetisk kirurgi (Secpre) har vid flera tillfällen varnat för att många yrkesverksamma började utföra dessa operationer efter att ha studerat ”helgkurser”. Spanien får nu strängare lagstiftning än många andra länder i Europa. Det förekommer i många europeiska länder att utövare med en mängd olika kvalifikationer är licensierade att utföra invasiva och ofta farliga procedurer som till exempel med Botox.

Det har hänt att patienter har skadats och till och med avlidit.

Mónica García


Spaniens hälsominister Mónica García förklarade att de nya reglerna delvis har kommit efter en inträffad tragedi i Cartagena. I januari 2022 dog 39-åriga Sara Gómez från Alcantarilla (Murcia) efter en fettsugning på en skönhetsklinik i Cartagena. Med denna ministerorder, sa García, ”tas ett viktigt steg mot ett säkrare hälsosystem, så att tragedier som Saras inte inträffar igen”.


Saras familj har efter det kämpat för att det skall bli stopp för okvalificerade aktörer inom detta område. Det är en lycklig dag för oss, familjen, efter kampen, domstolsstriden och allt vi har fått utstå. Idag är vården i vårt land något säkrare, säger Sara Gómez bror Rubén Gómez i ett uttalande till ABC.

Sara Gómez.

Här finns fler hälsorelaterade artiklar.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001.

Läs också

En bild på temat fattigdom.

Spanien noterar den lägsta fattigdomen på ett decennium

Regeringen i Spanien hävdar att de åtgärder som har vidtagits sedan pandemin har förhindrat nästan 11 miljoner från fattigdom eller utanförskap.