a:1:{s:6:"format";s:8:"1143x140";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('1143x140') ORDER BY RAND()
a:1:{s:6:"format";s:7:"768x475";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('768x475') AND ID NOT IN (2106) ORDER BY RAND()

Spaniens kulinariska kronjuvel Jamón Ibérico de Bellota

Denna delikatess härstammar från ett karakteristiskt eklandskap som sträcker sig över delar av sydvästra Spanien i Dehesa de Extremadura, Guijuelo, Jabugo och Los Pedroches. I Spanien har du säkert smakat på landets kulinariska kronjuvel. 

Iberiska grisar i Ekskog.

Här lever de berömda iberiska grisarna fritt och betar ekollon (bellota) från kork- och sten-
ekar, vilket ger Jamón Ibérico de Bellota sin unika och distinkta smak.   

Ibericogrisen är en inhemsk ras som är typisk för den iberiska halvön. Den har sitt ursprung i vildsvin som fanns i området för tusentals år sedan. Den har mörkt skinn, ofta svart eller grå, och relativt långa, smala ben jämfört med andra  grisar. Den är en av de få grisar som har förmågan att lagra fett i sina muskler, vilket ger en marmorerad effekt i köttet.

Ibericogrisen har svarta klövar, vilket är ett av de mest kända kännetecknen för rasen. Detta  har lett till att Jamón Ibérico, särskilt av högsta kvalitet som Jamón Ibérico de Bellota, ibland kallas för Pata Negra. De svarta klövarna är ett signum för Ibericogrisen och används ofta  som en visuell indikator på köttets ursprung.

Ibericogrisen är en inhemsk ras som är typisk för den iberiska halvön. Den har sitt ursprung i vildsvin som fanns i området för tusentals år sedan.

De bästa grisarna är de som äter ekollon (bellota). Under vintermånaderna får dessa grisar  röra sig fritt och äta ekollon och naturlig vegetation. Denna kost rik på ekollon, ger köttet en speciell smak och hög halt av enkelomättade fetter, särskilt oljesyra, vilket liknar olivolja.

Du har kanske funderat över skillnaderna i utseende, smak och pris när du beställt Jamón Ibérico på olika barer eller restauranger.

Jag ska berätta något för dig att hålla i minnet. Som bonus kanske du till och med kan imponera lite på ditt sällskap med din nyvunna kunskap!

Jamón Iberico är klassat i 4 olika kategorier, färger enligt DOP (Denominaciones de Origen Protegidas),
spanska för ”Skyddad ursprungsbeteckning”, ett kvalitetsmärke som används inom Europeiska unionen.

Skinkorna är märkta med etiketter i fyra olika färger: SVART, RÖD, GRÖN eller VIT. Varje färg ger information om tre viktiga aspekter av skinkan: kvalitet, grisras och uppfödningsmetod.

Dessa fyra färgkoder ger dig en snabb inblick i skinkans kvalitet och härkomst. 
Låt oss titta närmare på vad varje färg betyder:  

Det här är den allra finaste sorten Jamón Ibérico, lagrad mellan 36 och 48 månader. Den svarta etiketten signalerar att skinkan kommer från 100% iberiska grisar som har fötts upp i det fria och matats med ekollon (bellota). Dessa grisar rör sig mycket, vilket gör att fettet fördelas jämnt i köttet och ger en otroligt  djup, nötaktig smak. Denna skinka är en verklig delikatess, ofta beskriven som en smakupplevelse som får smaklökarna att dansa – som att uppleva en flamenco på tungan! Det är toppen av lyx när det gäller spansk skinka, en komplex smakprofil som är både mjuk och intensiv.

När du beställer en Iberico de Bellota, Pata Negra av denna exklusiva kvalitet, skulle jag rekommendera ett välbalanserat vin som kompletterar skinkans rika smakprofil. Ett utmärkt  val är en Rioja Reserva eller Gran Reserva – dessa rödviner från Rioja erbjuder mogna tanniner och subtila ektoner som framhäver skinkans intensiva, nötiga smaker.

En annan kombination som många föredrar är en Fino eller Manzanilla Sherry – torra, lätta och något salta viner från Jerez-området som effektivt bryter igenom skinkans fettrika textur,  samtidigt som de lyfter fram de delikata smakerna hos jamónen.

Skinkan räknas till de högkvalitativa sorterna av Jamón Ibérico. Den huvudsakliga skillnaden gentemot den svarta etiketten ligger i grisarnas härstamning. Röd etikett indikerar en korsning där minst 50% av grisens genetiska arv är iberiskt. Trots denna skillnad i renrasighet erbjuder den röda etiketten fortfarande en utsökt smakupplevelse. Grisen har tillgång till stora betesmarker där de fritt kan söka sin föda, vilket främjar utvecklingen av ett jämnt fördelat fett i köttet. Precis som de 100 % iberiska grisarna matas grisarna med ekollon under montanera-perioden (november-mars).

Skinkbenen lagras vanligtvis i 24 till 36 månader. Den längre lagringstiden hjälper till att  utveckla den djupa, rika smaken och den silkeslena texturen. Förutom de viner jag nämnde ovan, finns det fler fantastiska alternativ som  passar till Jamón Ibérico de Bellota med röd etikett.  

Välj gärna ett spanskt rödvin av Tempranillo-druvan från Ribera del Duero, de är kända för sin djupa smak och komplexitet. Med sina rika fruktiga toner och mjuka tanniner skapar de en harmonisk balans med den fettrika och smakrika skinkan. Ett lättare rött vin med bäriga smaker som Garnacha fungerar också bra. Dess mjuka tanniner och livliga fruktighet gifter sig väl med skinkans subtila smaktoner utan att övermanna dem. Om du föredrar vitt vin, tycker jag att du ska prova en Albariño från Galicien.

Jamón Ibérico med etikett.
Etiketten sitter i det här fallet högst upp till höger och är svart.

Skinkan kommer från en gris som är minst 50 % iberisk ras. I motsats till Jamón Ibérico de Bellota (med svart eller röd etikett), matas grisarna till största delen med spannmål och gräs, men de har också möjlighet att äta ekollon när de vistas på betesmarkerna, vilket ger viss karaktär till smaken, dock inte lika intensiv som bellota skinkan. 

Jamón Ibérico de Cebo de Campo lagras vanligtvis i 24 till 30 månader, vilket är tillräckligt länge för att utveckla en djup och rik smak men med en något mildare intensitet jämfört med de mer exklusiva varianterna.

Jamón Ibérico med grön etikett erbjuder en fin balans mellan kvalitet och pris. Det är ett utmärkt val för dem som vill njuta av en lyxig iberisk skinka utan att gå upp i de högsta prisklasserna.

Eftersom smaken är lite mildare, passar Cava, friska vita viner som Albariño eller lättare  röda viner, såsom Garnacha eller en ung Rioja, mycket bra till denna skinka.

Hängande Jamón Ibérico.

VIT ETIKETT JAMÓN IBÉRICO DE CEBO

Det är den enklaste och mest prisvärda varianten av Jamón Ibérico.  Den håller fortfarande hög kvalitet och erbjuder en rik smakupplevelse som kännetecknar iberisk skinka. Grisarna som används för Jamón Ibérico de Cebo har minst 50 % iberiskt blod, vilket  betyder att de är korsningar mellan iberiska grisar och andra raser. Till skillnad från svart, röd och grön etikett där grisarna vistas fritt utomhus, uppföds dessa  grisar på gårdar utan tillgång till betesmarker. Fodret består huvudsakligen av spannmål. Lagringstiden är minst 24 månader.

Smaken på Jamón Ibérico de Cebo är mild, lätt sötaktig och saftig, men utan den nötiga och intensiva smaken som kännetecknar Jamón Ibérico de Bellota. Fettet är dock fortfarande  krämigt och mjukt.

Eftersom smaken är mild och mindre komplex, vill jag rekommendera lättare rödviner som Rioja Crianza, Mencia eller en ung Garnacha. Friska vita viner eller till och med en lättare Cava kan också fungera bra, eftersom de inte överväldigar skinkans subtila smak.

ÄR DET NYTTIGT ATT ÄTA JAMÓN IBÉRICO DE BELLOTA?

Ja, absolut! Jamón Ibérico, särskilt den från grisar som äter ekollon (de Bellota), innehåller en hög mängd enkelomättade fettsyror, framför allt oljesyra (samma typ som finns i olivolja).  

Denna typ av fett är känt för att bidra till att minska LDL-kolesterol (det ”onda” kolesterolet) och öka HDL-kolesterol (det ”goda” kolesterolet), vilket främjar hjärt-kärlhälsa. Dess  högkvalitativa fetter, proteiner, vitaminer och mineraler tillsammans med antioxidanter  bidrar till förbättrat skydd mot inflammation och oxidativ stress, samt ger ett allmänt  näringsrikt tillskott i kosten.

För ett riktigt storslaget firande, unna dig det allra bästa – en äkta  Jamón Ibérico de Bellota, 100% renrasig! Denna kulinariska juvel erbjuder en  smakupplevelse utöver det vanliga, vars minne dröjer sig kvar långt efter att sista skivan har avnjutits. Det är en investering i gastronomisk njutning som verkligen gör skillnad vid speciella tillfällen.

Fler aktuella artiklar relaterade till spansk matkultur.

Spaniens nationalost – Manchego och vitt vin.
Nu är det svamptider i Spanien.


Stein Kapsto

Jag heter Stein Kapsto.  Min resa har varit lång och lärorik, från mina studier på Handelshögskolan i Göteborg till mitt nuvarande liv i San Juan de los Terreros, där jag njuter av pensionärslivet.

Läs också

En bild på temat fattigdom.

Spanien noterar den lägsta fattigdomen på ett decennium

Regeringen i Spanien hävdar att de åtgärder som har vidtagits sedan pandemin har förhindrat nästan 11 miljoner från fattigdom eller utanförskap.