Nu är det svamptider i Spanien

När temperaturerna går ner och regnen uppenbarar sig börjar svamparna så smått växa upp ur marken runtom i Spanien.

Svamptider i Spanien.
Svampplockning i Serrania de Ronda, Andalusien.

Livsmedlen blir bara dyrare och dyrare och med ett ökat fokus på ekologiska produkter har många börjat leta efter ätliga ingredienser i naturen. En mycket uppskattad bas i det spanska köket är svamp. Här finns faktiskt sorter som porcini, kantarell och trumpetsvamp och dessa växer vilt över stora delar av landet. Vill man ut och plocka så finns det ingen bättre tid än senhösten och vintern.

Spanien är stort och har många olika temperaturzoner så svampen kommer först i norr och senare i söder. Från slutet på september eller oktober när det har blivit lite kyligare i luften kan man hitta svamp i täta och skuggiga skogsområden. Dessa svampar gillar luftfuktighet och höstregn och allmänt milt väder, de har då idealiska förhållanden. Man kan faktiskt säga att de bokstavligen skjuter som svampar ur jorden.

En ätlig svamp
En ätlig sopp, från strax utanför Málaga.

Att leta efter svamp.

Att leta efter svamp i naturen är ett traditionellt och kulturellt tidsfördriv som blivit alltmer populärt. Speciellt i nordspanska regioner som Galicien, Kantabrien, Aragonien och Katalonien där det brukar vara lite fuktigare och svalare. Men de finns även längst söderut, det gäller bara att hitta de rätta skogarna.

Svampar
Det finns 3.000 olika sorters svamp i Spanien.

Enligt ”Spanish Society of Laboratory Medicine” har cirka 10 % av svampförgiftningarna i Spanien dödlig utgång. Dessutom leder mer än 40 % av dem till allvarliga medicinska problem. Behåll gärna lite av varje svamp som du plockat så att en expert snabbt kan identifiera den i händelse av förgiftning.

Tro heller inte på myterna att alla färgglada svampar är giftiga eller att djur alltid undviker giftiga svampar.

Allemansrätten som vi är vana vid finns inte i Spanien.

Den allemansrätt som finns i Spanien omfattar bara stränderna, den rätten är däremot starkt lagskyddad. För övriga områden är det upp till regioner och kommuner att sätta sina egna regler. På många ställen anser de att svamp är en begränsad naturresurs och då måste man ha tillstånd för att få plocka svamp. Så kolla alltid med kommunen vad som gäller där du vill plocka svamp.

I de fall det är tillståndspliktigt så kan man köpa ett tillstånd från det lokala kommunhuset, det kostar vanligtvis mellan 5 och 15 euro. Men tillstånd att plocka något ätbart från naturen kan i många fall bara fås om man är mantalsskriven i kommunen.

Lite mer om svampplockning i Spanien (på lättförståelig spanska):

Mer säsongsaktuell mat:

Säsong för spanska mandariner – köptips.

Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …