Robotjagaren USS Oscar Austin anlände i tisdags till sin nya hemmahamn USA:s flottbas Rota strax utanför Cádiz i Andalusien.
Den är den första av de två nya jagare som planerats för marinbasen i Spanien som anlände denna vecka, vilket förebådar en efterlängtad expansion av Natos eldkraft i Europa. Oscar Austin ansluter till USS Roosevelt, USS Arleigh Burke, USS Bulkeley och USS Paul Ignatius som en del av Destroyer Squadron 60. Den sjätte jagaren, vars namn ännu inte har offentliggjorts, förväntas ansluta sig till skvadronen 2026.
Fartygets byte av hemmahamn följer en pakt från maj 2023 med Spanien för att öka närvaron av amerikanska jagare i landet från fyra till sex. Fartygets ankomst ger allierade ”ett extra lager av säkerhet”, sa viceamiral. Jeffrey Anderson, befälhavare för 6:e flottan och Naval Striking and Support Forces NATO, i uttalandet.
Den ökade marina närvaron kommer när amerikanska militära befälhavare i Europa varnar för att ryska spioner och sabotörer ökar risken för en större konflikt på kontinenten.
Europa i fokus.
Medelhavet har medfört större fokus på Europa än någonsin sedan det kalla kriget. Fler amerikanska fartyg, flygplan och tiotusentals ytterligare personal har anlänt till regionen under de senaste två åren. Till exempel har marinen behållit en slagkraftig grupp med hangarfartyg eller amfibiegrupp i ansvarsområdet NAVEUR-AF/6:e flottan på en nästan kontinuerlig basis sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina.
Harry S. Truman Carrier Strike Group, inklusive jagarna USS Stout och USS Jason Dunham och kryssaren USS Gettysburg, anlände nyligen till Nordsjön. Jagarna arbetar tillsammans med landbaserade Aegis ballistiska missilförsvarsplatser för att skydda Europa. USA började hålla jagare i Spanien 2014. De första som anlände till Spanien var USS Ross och USS Cook.
Fartygen är beväpnade med vertikalt uppskjutande anti-ubåtsraketer, Tomahawk-missiler och MK-46-torpeder. De är designade för luftförsvar, ubåtsförsvar samt ytattack. De senaste versionerna kan samtidigt försvara sig både mot flygplan och missiler, enligt marinen.