Spanien blir värd för fler amerikanska jagare

Enligt det nya avtalet mellan mellan USA och Spanien kan ytterligare 2 örlogsfartyg förläggas till marinbasen Rota utanför Cádiz.

Det innebär att det blir totalt sex robotjagare (Guided-missile destroyer) som får Rota som sin hemmahamn. Vilket är en kraftig förstärkning av framförallt luftvärnet i Europa. Avtalet mellan de två länderna kommer efter en överenskommelse förra sommaren att att tillåta USA att öka antalet fartyg på basen. Biden-administrationen meddelade att USA skulle skicka fler fartyg till Rota i juni 2022, inför ett Nato-toppmöte i Madrid.

Avtalet är undertecknat

USA:s ambassadör i Spanien Julissa Reynoso och Spaniens försvarsminister Margarita Robles undertecknade avtalet på måndagen, enligt USA:s ambassad i Spanien. ”Vårt försvarssamarbetsavtal är mer än ett säkerhetsdokument. Det är en återspegling av en relation som bygger på delade övertygelser: Att demokrati är det bästa regeringssystemet. Att vem som helst i någon del av världen kan åtnjuta garantier och löften om mänskliga rättigheter. Samt att den internationella ordningen baserad på lag är den bästa garantin för fred och säkerhet”, säger Robles i ett pressmeddelande.

Marinbasen Rota logotype

De ursprungliga fyra jagarna stationerades i Rota 2014 som en del av Obama-administrationens European Phased Adaptive Approach till ballistiskt missilförsvar. I samarbete med två landbaserade Aegis Ashore BMS-platser var jagarna avsedda att skydda Europa från ballistiska missiler som avfyrades mot kontinenten.

Marinen har än inte sagt vilka fartyg de kommer att skicka till Rota. USS Roosevelt (DDG-80), USS Bulkeley (DDG-84), USS Paul Ignatius (DDG-117) och USS Arleigh Burke (DDG-51) är för närvarande baserade i Rota. Som en del av Forward Deployed Naval Force-Europe (FDNF- E). På bilden syns USS Arleigh Burke.

USS Arleigh Burke (DDG-51)

Spaniens militärledning bekräftar också att ankomsten av de två nya örlogsfartygen inte kommer att innebära en ökning av det maximala tillåtna antalet trupper: 4.250 amerikanska militärer och 1.000 civilanställda.

En video som visar fartygens användningsområde

Relaterad artikel

Flygplanskontrakt ger 26.000 jobb i Spanien.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …