Spanien blir värd för fler amerikanska jagare

Enligt det nya avtalet mellan mellan USA och Spanien kan ytterligare 2 örlogsfartyg förläggas till marinbasen Rota utanför Cádiz.

Det innebär att det blir totalt sex robotjagare (Guided-missile destroyer) som får Rota som sin hemmahamn. Vilket är en kraftig förstärkning av framförallt luftvärnet i Europa. Avtalet mellan de två länderna kommer efter en överenskommelse förra sommaren att att tillåta USA att öka antalet fartyg på basen. Biden-administrationen meddelade att USA skulle skicka fler fartyg till Rota i juni 2022, inför ett Nato-toppmöte i Madrid.

Avtalet är undertecknat

USA:s ambassadör i Spanien Julissa Reynoso och Spaniens försvarsminister Margarita Robles undertecknade avtalet på måndagen, enligt USA:s ambassad i Spanien. ”Vårt försvarssamarbetsavtal är mer än ett säkerhetsdokument. Det är en återspegling av en relation som bygger på delade övertygelser: Att demokrati är det bästa regeringssystemet. Att vem som helst i någon del av världen kan åtnjuta garantier och löften om mänskliga rättigheter. Samt att den internationella ordningen baserad på lag är den bästa garantin för fred och säkerhet”, säger Robles i ett pressmeddelande.

Marinbasen Rota logotype

De ursprungliga fyra jagarna stationerades i Rota 2014 som en del av Obama-administrationens European Phased Adaptive Approach till ballistiskt missilförsvar. I samarbete med två landbaserade Aegis Ashore BMS-platser var jagarna avsedda att skydda Europa från ballistiska missiler som avfyrades mot kontinenten.

Marinen har än inte sagt vilka fartyg de kommer att skicka till Rota. USS Roosevelt (DDG-80), USS Bulkeley (DDG-84), USS Paul Ignatius (DDG-117) och USS Arleigh Burke (DDG-51) är för närvarande baserade i Rota. Som en del av Forward Deployed Naval Force-Europe (FDNF- E). På bilden syns USS Arleigh Burke.

USS Arleigh Burke (DDG-51)

Spaniens militärledning bekräftar också att ankomsten av de två nya örlogsfartygen inte kommer att innebära en ökning av det maximala tillåtna antalet trupper: 4.250 amerikanska militärer och 1.000 civilanställda.

En video som visar fartygens användningsområde

Relaterad artikel

Flygplanskontrakt ger 26.000 jobb i Spanien.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Bostäder Granada

Alicante och Málaga är favoriter för köp av bostad

Bostadsmarknaden i Spanien har mattats av men Alicante och Málaga fortsätter att vara heta och …