BOSTADSEXPERTEN
Regeringen i Madrid upphör inte att förvåna med nya idéer för att lösa problemen på bostadsmarknaden. Som vi tidigare skrivit om så gjorde bostadslagen från 2023 bara skada – precis som alla branschorganisationer varnade för.

Koalitionsregeringen PSOE (Socialdemokraterna) och SUMAR (som består av 16 olika småpartier på yttervänstern) brottas med protester från sina väljare eftersom det inte finns bostäder att hyra. Och de få som finns går till astronomiska priser.
Varför finns det så få bostäder till uthyrning?
Av de många skäl som finns vill jag belysa de två som jag tycker väger mest.
1. Den juridiska osäkerheten man som ägare har om hyresgästen slutar att betala.
2. De nya reglerna från 2023 som till exempel gör att hyresgästen kan stanna i minst fem år även om hyresvärden vill ha tillbaka sin bostad (tidigare tre år).
Det blir svårt att bli av med en hyresgäst som blivit ekonomiskt svag. En hyressättning som inte styrs av marknaden utan av ett index från myndigheterna. m.m.
Skulden till att det inte finns billiga hyreslägenheter åt låginkomsttagare lägger regering på ”giriga investerare” och turistlägenheter. De tar inget som helst ansvar – varken nationellt, autonomiskt eller kommunalt – för att inte ha byggt statliga prisskyddade bostäder (VPO) under alla dessa år. Och de få som byggts har i huvudsak blivit sålda till kontrollerade priser än att hyras ut till kontrollerade priser. Som vi tidigare berättat så är, enligt regeringen, den största boven i dramat lägenheter som hyrs ut till turister samt utlänningar som köper bostäder och driver upp priserna.
Det kan förvisso vara så att det finns alltför många turistlägenheter på kustområdena och öarna, samt att många utlänningar köper bostäder där. Men det förklarar knappast varför samma problematik med brist på hyreslägenheter och höga priser råder i hela landet. Utländska köpare och turistlägenheter är knappast något problem i till exempel Extremadura eller Leon…
Men regeringens retorik för att blidka sina väljare och intresseorganisationer går så långt att samhället i stort får ta bördan. Fastighetsägare som blir tvingade att följa så strikta regler att de väljer att inte hyra ut sina bostäder utan hellre låter dem stå tomma eller sälja dem.
För att råda bot på det hela har de olika sidorna i politiken helt olika syn. Regeringen och vänsterblocket vill lagstifta med mer restriktioner, som att tvinga ägare att hyra ut tomma bostäder. Medan oppositionen i mitten och på högersidan vill göra reglerna enklare och framför allt lösa problematiken med husockupanter.
Paradoxalt nog har båda sidor fått igenom en del. Högersidan lyckades får igenom en lag, eftersom det baskiska nationella partiet PNV (som normalt varit ett stödparti till regeringen) röstade för en motion som gör processen att få ut husockupanter enklare.
Regeringen å sin sida har infört ett nationellt licensregister för korttidsuthyrning där allt som hyrs ut på korttid ska registreras (även båtar, husvagnar etc). Detta trots att det redan finns autonoma register i till exempel Andalusien och Valencia. Det som gör det extra krångligt är att de autonoma regionerna är de som har kompetens att styra den största delen av bostadspolitiken, till exempel turist- och korttidsuthyrning. Men det finns stora skillnader mellan regionerna, i Andalusien klassas allt under två månader som korttidsuthyrning medan det i Valencia måste vara mindre än 10 dagar.
I tillägg till det nationella registret så måste varje ägare som vill hyra ut till turister alltså följa de autonomiska reglerna, och nu har även en nationell nyhet kommit. För att kunna ansöka om en uthyrningslicens måste man ha ett certifikat från bostadsföreningen som tillåter den specifika bostaden att hyras ut. Och det måste beslutas med 3/5 majoritet (60%!). Tidigare var det tvärtom – föreningen kunde förbjuda fler uthyrningar med 60% majoritet. Detta började gälla den 3 april, samma datum, för övrigt, som regeringen slopade ”golden visa” programmet, som gjorde det möjligt för icke EU-medborgare att få visum om de investerade 500.000€ i en bostad.
Så regeringens taktik är att få bort några hundra kineser och amerikaner som per år använde sig av golden visa programmet, för att dessa bostäder hokus pokus ska förvandlas till billiga hyreslägenheter åt deras väljare. Att göra det svårt för folk att investera i lägenheter för korttidsuthyrning i städer och kustområdena ska också tydligen leda till att ägarna istället för att sälja sina bostäder, gladeligen ska hyra ut dem billigt enligt det nya hyresindexet och låsa sina tillgångar i fem år. Och detta trots att inget i deras bostadspolitik så långt har fungerat. Det finns allt färre bostäder
till uthyrning år för år.
Det kanske vore bättre att lyssna på alla branschorganisationer som skriker att basen i all ekonomi är tillgång och efterfrågan. Liten tillgång = höga priser. Stor tillgång = billigare priser.
STEG 1. Gör det enklare för ägare att följa reglerna och ge dem juridisk säkerhet. Om hyresgästen inte betalar kan det idag ta flera år att bli av med dem och när de väl försvinner lämnar de stora skulder.
STEG 2. Gör det enklare och snabbare att få bygglov. Och framför allt billigare! Om vi kan bygga mer, snabbare och billigare så kommer det att finnas fler bostäder att
tillgå. Ta bort de höga avgifterna som kommunerna tar för att få ett bygglov. Redan där har vi en besparing
på 5%.
Det behöver inte vara så mycket svårare än så för att nå ganska långt.