Varför vill regeringen slopa ”Golden VISA” – och spelar det någon roll?

BOSTADSEXPERTEN

Visa
Foto: Shutterstock.

Den 8 april meddelade premiärminister Pedro Sánchez överraskande att hans regering planerar att slopa vad som kallas ”Golden Visa” vid bostadsköp. Detta tog stor plats både i nationella och internationella medier. Men vad är ”Golden Visa” och vilka effekter har detta på bostadsmarknaden?

GOLDEN VISA har funnits sedan 2013 och är ett uppehållstillstånd i Spanien som också ger möjlighet att resa fritt inom Schengenområdet. Det finns flera sätt att få detta; att investera 1 miljon euro i ett spanskt företag, att investera 2 miljoner euro i spanska statsobligationer eller att investera i en eller flera bostäder för minst 500.000 euro. 

Mellan 2013 och 2023 godkändes 14.576 Golden Visa.På första plats av ansökande nationaliteter hittar vi kineser, med ryssar på andra plats och britter på tredje. Man får dock ha i åtanke att britterna endast har kunnat ansöka sedan Brexit trädde i kraft och de hamnade utanför EU. Så procentuellt har det varit en större del sedan Brexit genomfördes den 30 januari 2020. 

Bland annat har Golden Visa varit bra för många britter som redan hade bostad i Spanien och med hjälp av Golden Visa kunde vara i Spanien längre än 3 månader i stöten och max 6 månader per år. Även om de köpt en bostad
(efter 2013) för mindre än 500.000 euro kunde de komplettera med en till för att kvalificera sig. Regeln gäller även om det är flera bostäder så länge som de är köpta efter 2013. Andra nationaliteter som till exempel kineser, ryssar och nordamerikaner har också använt sig av möjligheten att få uppehållstillstånd i EU.

I det stora hela så är det en mycket liten andel av alla bostadsköp som har med Golden Visa att göra. Så varför vill regeringen ta bort denna möjlighet för investerare att komma till Spanien? Det rör sig i botten om ideologiska grunder, då delen av regeringen som består av vänsteralliansen SUMAR haft detta som panderoll under lång tid. De anser inte att rika investerare ska kunna ”köpa sig in” i Spanien. Men Pedro Sánchez parti PSOE (socialdemokraterna) hade hittills bara sagt att de ville uppdatera reglerna, inte avskaffa. 

Därför kom det som en överraskning att Pedro Sánchez helt sonika sa att det skulle avskaffas. Vice premiärminister Yolanda Diaz som är från SUMAR togs på sängen och var på kvällen tvungen att säga att hon var glad att deras förslag skulle genomföras, men hon var helt
ovetandes innan uttalandet skedde. 

Diagram för Golden Visa.
Karta

Så varför hände detta just
den 8 april och utan förvarning?

Sánchez var denna dag i Sevilla för att inviga en ny tunnelbanelinje tillsammans med Andalusiens president Juanma Moreno från högerpartiet Partido Popular. Både vid entrén och när Pedro Sánchez lämnade tunnelbanestationen blev han utbuad av demonstranter och förbipasserande. Sánchez åkte sedan till ett annat kvarter i Sevilla där de förberett ett möte med egna supportrar, och på det mötet kom meddelandet om att ta bort Golden Visa. Anledningen till att göra detta var enligt honom för att bromsa de skenande bostadspriserna för vanligt folk som inte har råd med bostad. 

Experterna säger dock att Golden Visa inte har någon större effekt på bostadsmarknaden i stort eftersom det är en sån pytteliten del i det hela. Dock kan de ha en negativ effekt på ekonomin i stort då rika investerare väljer bort Marbella, Madrid och Barcelona för att istället välja till exempel Dubai.

Kan det vara så enkelt att Pedro Sánchez föredrog att lägga fram ett kontroversiellt förslag som han visste skulle få stort utrymme i medierna? En sak är säker, hans utbuade intåg till tunnelbanan fick mycket lite utrymme i medierna till ”fördel” för slopandet av Golden Visa. 

Detta två veckor innan de autonoma valet i Baskien och en dryg månad inför det väldigt viktiga valet i Katalonien den 12 maj. Beroende på valresultaten kan regeringen nämligen sitta löst till. I skrivande stund har det baskiska valet precis varit och PSOE klarade sig med det resultatet, men det katalanska valet kan bli en rysare. Sánchez har inte råd med några fler skandaler eller att det syns att väljare i det traditionellt socialistiska Sevilla buar ut honom. 

Vi kan ju också understryka att slopandet av Golden Visa måste gå igenom de officiella kanalerna för att bli lag, så det är ännu möjligt att ansöka och få ett Golden Visa. Enligt uppgift har ansökningarna skjutit i höjden efter den 8 april.

Vad det blir av det hela eller om det bara är ett spel för gallerierna återstår att se. Men någon större effekt på varken bostadspriser eller försäljningen av bostäder i sin helhet kommer det högst troligen inte ha. De som kommer lida mest är nog de stackars få mäklarfirmorna som specialiserat sig på att hjälpa kunder att få sitt gyllene visum.  

Vi kan också understryka att det enligt uppgift bara är Golden Visa vid bostadsköp som ska slopas, att köpa spanska statsobligationer eller att investera på annat sätt ska fortfarande gå att göra. Så, så var det med den ideologiska värdegrunden…

GOLDEN VISA PER NATIONALITET 2013-2023 

Kina 3324
Ryssland 3174
Storbritannien 1097
USA 756
Ukraina 594
Iran 430
Venezuela 373
Mexico 368

Fler artiklar relaterade till bostäder och boende i Spanien: Boende-arkiv.


Christofer Fogelberg

Spansk mäklare sedan 2001 och medlem i mäklarsamfunden API, GIPE och AIPP. Han driver sedan 2003 StartGroup Real Estate med tre kontor på Solkusten. Christofer är Advisory Director för Association of International Property Professionals med säte i London och sitter även i styrelsen för spanska GIPE.

Läs också

Playa de la Malagueta.

Väderprognos för Spanien 28 maj – 2 juni 2024

Med undantag för den allra nordligaste delen av Spanien har sommarvärmen kommit med besked, men …