a:1:{s:6:"format";s:8:"1143x140";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('1143x140') ORDER BY RAND()
a:1:{s:6:"format";s:7:"768x475";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('768x475') AND ID NOT IN (2106) ORDER BY RAND()

Spansk by har inte betalat el på 14 år

För alla som försöker klara av de numera skyhöga elräkningarna låter det som en dröm: Att slippa elräkningar i 14 år.

Alós d'Isil i de spanska Pyrenéerna.
Alós d’Isil i spanska Pyrenéerna.

Medan byns energileverantör argumenterar med kommunen om vem som skall stå för räkningen, har byborna undgått att betala.

De som bor i Alós, en liten by som ligger inbäddat i de spanska Pyrenéerna, har inte betalat för sin elektricitet på mer än ett decennium, och har samlat på sig en ackumulerad skuld på 150.000 euro. Ett 30-tal invånare i samhället saknar elmätare och har el som administreras av kommunfullmäktige.

Så när en lokal distributör av el gick i konkurs 2009, innebar det att det nationella elbolaget Endesa inte hade någon möjlighet att debitera de enskilda kunderna. Medan förhandlingarna fortsätter om hur man ska lösa problemet mellan Endesa, rådet och en byförening, återstår det att se hur mycket deras slutliga räkningar kommer att ligga på. Eller om de kommer att debiteras alls.

Kyrkan i Alós d'Isil

Alós är en av två närliggande byar som utgör Alós d’Isil – den andra är Isil – med en total befolkning på cirka 100 personer. De flesta husen används som sommarbostäder av spanjorer en fransk ägare är den enda utlänningen. De lyckliga få invånarna i Alós har hittills undgått elräkningar men deras grannar i Isil har fortsatt att betala.

Guillem Esteban, ordförande för den kommunala enheten Isil och Alós, som representerar båda byarna, bor i Isil, som har cirka 70 invånare. Tyvärr för honom har han varit tvungen att betala sina räkningar under åren medan hans närmaste grannar i Alós har undgått alla räkningar, men han sa att han inte bär något agg.

”Vi försöker lösa det här problemet och för samtal med kommunfullmäktige och Endesa. Vi är inte säkra på hur stor notan verkligen är. Det kan vara så mycket som 150.000 euro”. ”De flesta av dessa hus är sommarbostäder. Folk kommer hit för att fly värmen vid kusten. Jag har inget emot att jag har betalat min räkning. Jag är säker på att mina grannar i Alós skulle ha betalat.

Aprofitaments Energètis, det ursprungliga elbolaget, gick i konkurs 2009. Sedan dess har Endesa försökt lösa frågan om den utestående räkningen med Alt Àneu, rådet som har ansvaret för de två byarna, eftersom det har den enda elmätaren .

”Rådet vill föra över kostnaderna på grannarna eftersom det annars kan orsaka klagomål med invånarna i andra städer i området”, säger en talesman för rådet till tidningen La Vanguardia .En talesman för Endesa sa: ”Vi förhandlar med rådet för att lösa problemet.”

Alós d'Isil karta
Alós d’Isil (Lleida).

Elpriserna i Spanien, liksom i många andra delar av Europa, inklusive Sverige, har skjutit i höjden under det senaste året främst på grund av den ryska invasionen av Ukraina förra året.

I mars förra året i kölvattnet av invasionen var den genomsnittliga månatliga räkningen 143 euro, enligt den spanska organisationen för konsumenter. Detta föll dock till 61 euro i mars i år efter att den spanska regeringen sänkte momsen till 5 procent och ställde in en energiskatt för att dämpa levnadskostnaderna.

Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001.

Läs också

Turister på strandpromenaden.

Spanien går mot ett nytt rekordår för turismen

Under de första 10 månaderna 2024 kom det 82,9 miljoner utländska besökare till Spanien, rekordet för ett helt år lär slås med råge i år.