Flamencon har fått beskydd

Spaniens folkloristiska dans flamenco har definierats i Andalusiens regionala lagstiftning för att säkerställa kulturarvets bevarande.

Flamencodansare.
Flamencodansare. Foto: J. Erixon på restaurang Tipi Tapa i Fuengirola.

Regionens parlament har antagit en lag som ”etablerar en rättslig ram för flamenco för dess skydd, bevarande och främjande av kunskap om den. Vilket säkerställer dess överföring till framtida generationer”, enligt regionalregeringens kulturråd Arturo Bernal, som övervakade utformningen av lagstiftningen.

Regionalregeringens kulturråd Arturo Bernal

”Att introducera den i skolor betyder inte kvällskurser eller något sådant utan att göra det till en grundläggande del av läroplanen som en del av vår identitet, kultur och historia”, tillade han.

Lagen syftar till att fastställa definitionen av dansen, och betona inflytandet från Andalusien och gitanos (romer).

Flamenco beskrivs som en ”kulturell manifestation och ett genuint konstnärligt språk med rötter i folket, med ett viktigt bidrag från romers och andra kulturers historiska inflytande”. Den är en ”symbol för Andalusien, dess vagga, även om den har kopplingar till andra regioner”.

Det har välkomnats av flamenco- och romska grupper men de sa att det måste implementeras noggrant, särskilt i skolor. ”När vi [romer] anlände till Andalusien 1462, fanns inte flamenco,” sa Antonio Ortega, en författare och flamencoexpert.

”Det handlar inte om att kräva upphovsrätt, men det är inte logiskt att det inte finns några romska forskare och experter på flamenco i de magisterexamina, lärostolar och kommissioner som finansieras med offentliga medel. Lagen borde råda bot på detta.”

Antonio Ortega

Han tillade: Att lagstifta om flamenco kan vara det mest anti-flamenco man kan göra. Ska man skicka inspektörer för att kolla vad som är flamenco och vad som inte är det?

Dans och musik från Canal Sur, med Patricia Guerrero.

Mer dans och musik med Niña Pastori, Paco Cepero, José Mercé med flera.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …