Flygplanskontrakt ger 26.000 jobb i Spanien

Två kontrakt för tillverkning av stridsflygplan kommer att ge Spanien upp till 26.000 jobb, bidraget till Spaniens BNP blir 1,7 miljarder euro.

Eurofighter Typhoon från Spaniens flygvapen.
Eurofighter Typhoon från Spaniens flygvapen.

Eurofighter-programmet kommer att skapa i genomsnitt 657 jobb (direkta, indirekta och inducerade) per år fram till slutet av kontrakten 2060. Det visar en studie som genomfördes under sex månader av PwC och finansierades av Airbus, ett av flygplanstillverkarna i konsortiet som tillverkar stridsflygplanen.

Jobben kommer främst att landa i regionerna Madrid, Baskien, Kastilien-La Mancha och Andalusien. Mycket av arbetet är underhållstjänster som kommer att sträcka sig långt bortom produktionsfasen och pågå tills kontrakten löper ut.

Även skatteintäkter

Utöver den avsevärda ökningen av Spaniens BNP, förväntas kontrakten resultera i totala skatteintäkter på 430 miljoner euro, varav 151 miljoner euro är direkta bidrag.

Det första kontraktet, är ”Quadriga”-programmet, det undertecknades 2020 och inkluderade ett avtal om tillverkning av 38 Eurofighter-flygplan för tyska Luftwaffe.

Det andra kontraktet gäller ”Halcon”-programmet, undertecknat i juni 2022, som lovar 20 nya Eurofighter-flygplan att ersätta det spanska flygvapnets åldrande F-18-stridsflygplan. Dessa nya jetplan kommer att öka Spaniens totala Eurofighter-flotta till 90 flygplan.

Dessa kontrakt och – andra liknande dem – är en del av rutinmässigt strategiskt samarbete mellan europeiska Nato-partner för att stärka försvarskapaciteten. Detta har blivit en högsta prioritet i Europa i ljuset av kriget i Ukraina och potential för ytterligare eskalering av Ryssland i NATO-angränsande territorier.

MiG-29 från Ungerns flygvapen

Natoländer har försett Ukraina med vapen sedan Ryssland började sin fullskaliga invasion förra året. Det brittiska försvarsministeriet överväger för närvarande att ge nya Eurofighter Typhoon stridsflygplan till östeuropeiska NATO-allierade för att ersätta deras MiG-29-flygplan från sovjettiden. MiG-plan som sedan kan ges till Ukrainas flygvapen.

Under de senaste åren har Spanien blivit en europeisk ledare inom flygindustrin och konkurrerar med Tyskland, Frankrike och Storbritannien. USA är dock fortfarande den globala ledaren för flygplanstillverkning.

En informativ video om Eurofighter Typhoon:


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …