a:1:{s:6:"format";s:8:"1143x140";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('1143x140') ORDER BY RAND()
a:1:{s:6:"format";s:7:"768x475";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('768x475') AND ID NOT IN (2106) ORDER BY RAND()

Det årliga tomatkriget bryter ut

Världens kladdigaste festival och samtidigt världens största matkrig bryter ut den 30 augusti i den lilla staden Buñol i Valencia-regionen.

La Tomatina festival

La Tomatina är en årlig festival som alltid hålls den sista onsdagen i augusti vilket den har gjort sedan 1945 och den lockar stora mängder besökare, vanligtvis runt 40.000 – 50.000 personer. Man är lite osäker på exakt hur det hela startade, men en populär teori är att några ungdomar började kasta tomater under paraden ”gigantes y cabezudos”. De blev avbrutna av polisen men upprepade det nästa år, och en tradition var grundad. (2020 – 2021 var festivalen inställd på grund av pandemin).

Deltagarantalet begränsas numera genom att det krävs biljett för att vara med. Antalet biljetter är begränsade och biljetterna kostar från 15 €. De billigaste biljetterna är redan slut, men det finns i skrivande stund paketerbjudanden kvar.

För den som tänker ta bilen till festivalen så är det nödvändigt att komma tidigt, festivalen startar 11.00 men tillfartsvägarna till själva centrala staden stängs redan kl 7.00 på morgonen.

La Tomatina, tomat festival

Så här går det till.

Vad allt går ut på är att ha roligt, i detta fallet gör man det genom att kasta tomater på varandra. Tomaterna kommer från Extremadura och är speciellt odlade för ändamålet, de är billigare och lär smaka sämre än tomater från andra regioner. Frukterna är också rejält mogna för att de lätt skall gå sönder. Tomaterna måste av säkerhetsskäl krossas innan de kastas och det kommer att gå åt cirka 150 ton tomater i år.

Egentligen skall festivalen inte starta förrän någon har klättrat upp för en såpad påle och tagit ner skinkan som sitter längst upp på pålen. Men i praktiken så är det en lång process innan någon kommer upp för pålen så tomatkriget startar genom att ett högt pistolskott avfyras. Men det är upp till vem som helst att föröka komma åt skinkan på toppen av pålen.

När tomatkriget väl är igång så är det upp till var och en att ta vara på sig själv, efter en timme slutar ”fientligheterna” genom att en andra pistolskott avfyras. Därefter får inga tomater kastas och brandkåren städar upp på gatorna med vatten från den romerska akvedukten. De städar däremot inte deltagarna, det får de sköta själva genom att gå ner till Buñolfloden, men vissa snälla innevånare med vattenslang förekommer dock.

För att festivalen skall fungera finns det några få regler.

  • Det är förbjudet att ta med flaskor eller andra hårda objekt som kan skada folk.
  • Man får inte kasta sin T-shirt eller dra av någon annans T-shirt.
  • Tomaterna måste krossas innan man kastar dem.
  • Man skall hålla undan för lastbilarna med tomater.
  • Det är förbjudet att medföra ryggsäck, handväska, kamera eller annat som kan orsaka skada.
  • Det är obligatoriskt att ha en identitetshandling (ID-kort, pass), eller en bestyrkt kopia av en sådan.
  • Man måste sluta kasta tomater efter det slutsignalen har gått.
  • Man är skyldig att följa säkerhetspersonalens anvisningar.

Tips för en lyckad festival.

Bär gamla kläder, de blir ändå förstörda – vit T-shirt är perfekt.

Ha skor med ett bra grepp, undvik flip-flops – de blir för hala.

Simglasögon eller cyklop är bra, ögonen kan bli sura av syran i tomaterna. Men å andra sidan blir huden extremt rengjord. Många tycker däremot att det räcker att stoppa ner T-shirten i byxorna så att nederdelen går att använda till att torka ur ögonen.

Att delta i ett mat-krig kanske kan verka farligt, men så är inte fallet. Det är ytterst få som skadas och det handlar då främst om blåmärken och skärsår – det får nog anses som lindrigt med tanke på deltagarantalet och evenemangets natur. Mer information finns på tomatina.es.

Lyckliga festival deltagare.

Det finns en förfest.

Natten till onsdagen (kvällen) är Buñols gator fyllda med tomater, mycket mer aptitretande än de kommer att vara nästa dag. Och på Plaza finns paella som tillagas över vedeldar. Denna ”förfest” fortsätter till småtimmarna på morgonen.

Ett par filmer från förra årets festival.

Festivalsommaren är fortfarande i full gång ett par veckor till:

Musikfestivaler på Costa del Sol 2023.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001.

Läs också

Sjuksköterska i arbete.

Spanien behöver 100.000 fler sjuksköterskor

För att nå upp till EU-nivå behöver Spanien anställa 100.000 sjuksköterskor, i dagsläget är det bara Navarra som når upp till EU-genomsnittet.