Intensiv trafik i Spanien från den 31 augusti

På sommaren är det alltid två stora trafikhelger, när semestrarna startar och när de slutar och nu är det dags för de flesta att åka hem.

Operación Retorno med intensiv trafik.

Trafikövervakningen intensifieras från torsdagen den 31 augusti. Den intensifierade övervakningen håller på fram till måndagen den 4 september. Generaldirektoratet för trafik (DGT) benämner semestrarnas början för ”Operación Salida” och den nu stundande trafikhelgen heter följaktligen ”Operación Retorno”.

Det är stora resurser som sätts in: 780 fasta radaranläggningar för hastighetskontroll, 545 mobilradar, 245 kameror som kontrollerar användningen av säkerhetsbälte och bruk av mobiltelefoner, 15 kamouflerade skåpbilar, helikoptrar och drönare. Dessutom kommer alkohol- och drogkontroller att öka.

DGT avråder från att ge sig ut i onödan i trafiken under de värsta timmarna:

  • Fredag den 1/9 mellan 15:00 – 23:00.
  • Lördag den 2/9 mellan 08:00 – 14:00.
  • Söndag den 3/9 mellan 16:00 – 24:00.

Planera din resa och förbered alternativa vägar.

Rent generellt är det givetvis bra att planera de resor som man skall göra. Nu under helgen som kommer är det dessutom viktigt att förbereda alternativa vägar förbi de sträckor där trafiken ofta kollapsar. De officiella DGT-kontona och sociala nätverk rapporterar vanligtvis trafik i realtid på vägarna. De publicerar också uppdaterad information om vägarnas tillstånd, möjliga trafikstockningar eller olyckor. Ett sätt att förutse trafikstockningar är att hålla sig uppdaterad genom de officiella DGT-kontona på Twitter (@informacionDGT och @DGTes).

Motorvägar och motortrafikleder.

Kom ihåg att från den första juli 2023 bör varningstrianglar inte användas på motorvägar och motortrafikleder, använd istället V-16 signalen. Mer om det här: Varningstrianglarna i trafiken försvinner.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …