a:1:{s:6:"format";s:8:"1143x140";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('1143x140') ORDER BY RAND()
a:1:{s:6:"format";s:7:"768x475";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('768x475') AND ID NOT IN (2106) ORDER BY RAND()

Spanien arbetar för att rädda sina brunbjörnar

För trettio år sedan fanns det bara 60 brunbjörnar kvar i Spanien men nu har stammen vuxit till över 400 och det skapar vissa problem.

Kantabrisk brunbjörn.

Kantabrisk brunbjörn, hona med unge. Foto: Juan lacruz (CC BY-SA 4.0).

Utrotningshotad men på väg att återhämta sig.

Brunbjörnen var på väg att utrotas men 1973 fick den skyddad status och ett program drogs igång för att rädda arten från utrotning. Det sattes upp bevaranderegler och björnarnas livsmiljö började övervakas av patruller. Det pågår också utbildningsprogram, särskilt bland ungdomar men även bland jaktgrupper. För att stoppa tjuvjakt infördes kraftiga böter för att döda en björn (upp till 300.000 euro).

Detta gav som resultat att stammen började återhämta sig och nu är problemet att ett växande antal björnar tar sig in i bergsbyarna. Att ha en flera hundra kilo tung björn promenerande runt i sin by är det väl knappast någon som vill ha. Så hur får då Spanien dessa utrotningshotade björnar att samexistera på ett säkert sätt?

Det är här björnpatrullen kommer in.

Teamet består av veterinärer, biologer och skogvaktare med flera. Deras uppdrag är att enligt ett strikt protokoll skrämma bort björnen.

När en lokalinvånare upptäcker en björn i sin by så ringer de ett telefonnummer som är igång dygnet runt. Då rycker björnpatrullen omedelbart ut, dag som natt. Men teamet vill också förbättra sin förståelse för björnarnas beteende.

Patrullens chef David Cubero säger att ”Syftet är att söka lösningar på de bevarandeutmaningar vi står inför med björnar, främst i stadsmiljöer. Det vi vill är att hela tiden i realtid övervaka de björnar som närmar sig odlingar, fruktträd och tätbefolkade områden. Detta för att kunna agera snabbt och alltid för att förbättra björnarnas samexistens med människor.”

Björnarna har satellitövervakning.

2021 utvecklades ett satellitsystem för att övervaka djuren i realtid. När en björn är på fel ställe så fångas den in och flyttas. Det fungerar så att en Wildlife-video ser när björnen går in en så kallad kulvertbur. Dörren till buren stängs via fjärrkontroll och så är björnen säkrad inuti fällan. Björnpatrullens koordinator Daniel Pinot berättar att först kämpar björnen några ögonblick för att ta sig ut sen lägger den sig ner och gör ingenting. Veterinärer bedövar sedan djuret och chippar det så att de senare kan följa dess rörelser. Därefter kör de björnen till ett område långt bort från bostadsområdet där den fångades och släpper ut den i det fria.

Jakt och förlust av livsmiljöer har haft en betydande inverkan på den iberiska brunbjörnen. För att få upp stammen och motverka inavel importerades björn från Slovenien. Björnen finns idag i två populationer i norra Spanien med ytor på 5.000 respektive 7.000 km2. Populationerna skiljs åt av ett gap på 40 km i den Kantabriska bergskedjan, någon gång händer det också att en björn vandrar in i Portugal.

Björnarna fick nytt blod från Slovenien, men spanska djur fyller ibland på bestånden utomlands:

Spanska gamar emigrerar till Cypern.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001.

Check Also

Den spanska fregatten Blaz de Lezo.

Besök ett av Spaniens mest avancerade örlogsfartyg.

Fregatten Blaz de Lezo som är ett av den spanska flottans mest avancerade fartyg besöker Alicante den 22 – 24 november 2024.