Spanska gamar emigrerar till Cypern

Gåsgamar från Spanien släpps ut i naturen på Cypern för att fylla på Cyperns krympande och utrotningshotade population av gamar.

Gåsgam
Gåsgam

Viltvårdare släppte i fredags ut sju spanska gåsgamar i naturen efter att ha utrustat fåglarna med spårsändare. Ytterligare sju gamar kommer att släppas ut en vecka senare, det vill säga idag fredagen den 29 september. Fåglarna anlände i mars i år och har tillbringat månaderna sen dess med att acklimatisera sig.

Gamarna har skänkts av den spanska autonoma regionen Extremadura som har 90-95 % av alla gamar i Europa.

Cyperns ”Game och Fauna Service” talesman Nicos Kasinis sa till Associated Press att spårningsanordningarna är nödvändiga för att observera om de unga fåglarna integrerar sig bra. Speciellt under de första, avgörande veckorna med öns 29 andra gamar. Tjänstemän kommer att övervaka om de besöker samma utfodringsområden.

Gåsgamen är utrotningshotad på Cypern.

Gåsgamen är en naturlig art på Cypern men deras population har minskat till farligt låga antal. Den lokala stammen har inte fyllts på naturligt eftersom gamarna liksom andra stora fågelarter, undviker att resa långa sträckor över vatten, sa Kasinis. En undersökning har visat att fåglarna kan vara utrotade på Cypern inom 15 år. Så myndigheterna, i samarbete med naturvårdsgruppen ”BirdLife Cyprus”, har importerat ett antal gamar från Spanien under det senaste året.

Ett 15-tal spanska gamar släpptes på Cypern för ett år sedan, varav 11 har lyckats överleva. Två av fåglarna dog till följd av att de flugit in i elinstallationer, en till följd av förgiftning och en annan på grund av sin oerfarenhet och oförmåga att integrera ordentligt. Kasinis sa att förgiftningarna inte riktade sig mot gamar utan var fällor som i första hand lagts av boskapsbönder som vill avvärja andra rovdjur som rävar. (Förgiftningen resulterade i böter på 21.000 euro).

Icke desto mindre har Cyperns vilt- och faunatjänst satt upp två patrullteam med spårhundar som tränats för att identifiera giftbete i naturen. Kasinis sa att en del av detta gift, som är förbjudet i EU, har hittat sin väg från den turkcypriotiska delen i det etniskt uppdelade Cypern. Andra åtgärder mot förgiftning inkluderar brottsbekämpande utbildning för att förhindra förgiftningar av vilda djur och en intensifierad informationskampanj.

Ytterligare 15 gåsgamar kommer att exporterar från Spanien under nästa år.

Två intressanta artiklar om gamar:

Mannen som talar med gamar (med en svenskproducerad film).

Lammgam återinplanteras i Andalusien.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …