Spaniens mer eller mindre hemliga flygplats

Den spanska flygplatsen där det senaste kommersiella flygplanet lyfte för tre år sedan men där det ändå var över 22.000 flygningar 2023.

Aeropuerto de Burgos
Burgos flygplats, terminalbyggnad.

Flygplatsen drivs av den spanska flygplatsoperatören Aena som har hand om i stort sett alla flygplatser i Spanien. Det handlar om flygplatsen i Burgos som invigdes som kommersiell flygplats den 3 juli 2008. Och där den sista kommersiella flygningen var en flygning från Burgos till Barcelona i december 2021.

Flygplatsen är helt intakt men terminalbyggnaden är tom och öde och helt utan passagerare eller flygbolagspersonal. Men data från Aena visar på 22.163 flygningar från flygplatsen under 2023, vilket är en ökning med 23,4 % jämfört med året innan.

Burgos flygplats har blivit en bas för en pilotskola som genererar tusentals starter och landningar per år. Pilotskolan FlyBy Aviation Academy flyttade in redan 2015 och har sedan dess vuxit år efter år och är nu den största pilotskolan i Spanien. Skolan har idag 27 flygplan och planerar att lägga till ytterligare fyra till sin flotta samt en tredje simulator. Enligt den spanska dagstidningen eldiario.es utbildar FlyBys akademi nu 350 studenter från 140 länder i hur man flyger kommersiella jetplan.

Även om flygplatsen nu är ett hektiskt nav för personer som vill göra karriär i cockpit så har flygplatsledningen inte lyckats få dit någon kommersiell trafik. Burgos kommun har försökt att locka företag att investera i flygplatsen sedan 2021, men hittills ännu utan resultat.

Álex Álvarez, verkställande direktör för FlyBy, sa till eldiario.es att det är svårt att få tillbaka kommersiella flyg till Burgos eftersom Madrid och Bilbaos flygplatser ligger i närheten.

Fler artiklar relaterade till flyg i Spanien: FLYG.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Virgen del Carmen.

Virgen del Carmen firas den 16 juli

På kvällen den 16 juli firas fiskarnas och sjömännens skyddshelgon Virgen del Carmen i de …