Bilägarnas kostnader varierar i provinserna

Kostnaderna för bilägande i Spanien varierar kraftigt beroende på i vilken provins man bor, ny undersökning avslöjar skillnaderna.

Bilar

En landsomfattande undersökning av Rastreator har avslöjat vilka provinser i Spaniens som är dyrast och vilka som är billigast för bilägare. Fokus i undersökningen låg på försäkringar, fordonsskatter, bränslekostnader, kontrollbesiktningar.

De provinser med lägst kostnader för bilinnehav är Jaén, Cáceres och Santa Cruz de Tenerife. De med högst kostnader var Kantabrien och Málaga. Man bör dock ha i åtanke att det också finns skillnader inom provinserna eftersom vissa avgifter är regionala och andra kommunala.

Försäkringar och bränslekostnader.

Enligt undersökningen kan försäkringspremierna variera med upp till 32 % baserat på provinsen. Något som gör Zaragoza till den billigaste och Cádiz den dyraste för bilförsäkring. Bränslekostnader, en annan viktig faktor för bilägare, uppvisar också betydande regionala skillnader. Las Palmas erbjuder de lägsta bränslepriserna, medan Balearerna rankas som den dyraste för att fylla upp tanken. Vilket lyfter fram de ekonomiska effekterna av geografisk plats för kostnaderna för bilägande.

Vägtrafikskatt och kontrollbesiktning (ITV).

Avgifter för vägtrafikskatt (fordonsskatt9 och kontrollbesiktning (ITV) bidrar ytterligare till de regionala kostnadsskillnaderna. Santa Cruz de Tenerife har de lägsta vägskattesatserna, medan provinser som Granada och Huelva ligger i den motsatta änden av spektrumet. För ITV-kostnader som dikteras av de autonoma regionerna snarare än provinserna är utfallet annorlunda. Här visar Extremadura, Asturien och Balearerna sig som de mest ekonomiska. Medan Madrid, Murcia och Valencia är de som har de högsta avgifterna.

Konsekvenserna för bilägare i Spanien.

Denna analys belyser de betydande kostnadsskillnader som spanska bilägare står inför beroende på deras hemvist. Med utgifter som sträcker sig från försäkringar och bränsle till vägtrafikskatter och ITV-avgifter, är den ekonomiska bördan av bilägande i Spanien en komplex gobeläng vävd av olika regionala faktorer. När bilägarna navigerar i dessa fiskala landskap, understryker undersökningen vikten av plats för att bestämma den sammanlagda kostnaden för att vara bilägare i Spanien.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Årets Oliv 2024

Årets Oliv – ett nordiskt avtryck i Esteponas kulturliv

Kultur kan representeras i många olika former, något som anammas av föreningen Estepona Nórdico med …