Stormarknadskedjor i Spanien undersöks för momsfusk

Efter att konsumentorganisationer reagerat har regeringen inlett en undersökning om stormarknadskedjorna tillämpar momsreduktionen korrekt.

Momssänkning på livsmedel
Momssänkning på livsmedel. Foto: La Moncloa (Spaniens regering).

De största stormarknadskedjorna i Spanien undersöks om de tillämpar regeringens reduktion av moms på baslivsmedel som olivolja, frukt och grönsaker korrekt.

Den nationella regeringen införde sänkningen i början av 2023 som en del av en rad åtgärder för att bekämpa stigande inflation. Landets ministerium för konsumentfrågor vill säkerställa att butikerna inte har tjänat på åtgärden och att kunderna inte blir lurade på viktiga livsmedel och basvaror.

Ministeriet har formellt begärt information från landets främsta stormarknadskedjor som härrör från klagomål från konsument- och användarorganisationer. Dessa rapporterar möjliga ökningar av stormarknaders vinstmarginaler under det senaste året, främst på livsmedel som frukt och grönsaker och olivolja.

Detta har det begärts uppgifter om.

Som en del av den första fasen av undersökningen bad ministeriet för konsumentfrågor de största stormarknadskedjorna som är verksamma i Spanien att ge information om priserna på produkter som har sålts under de senaste månaderna, med hänsyn till momssänkningen.

Departementet bad också om information om vinstmarginaler och kostnadsstrukturer för distributionskedjorna för livsmedel. För att avgöra huruvida kunderna har skördat den fulla fördelen av momssänkningen. Stormarknader som befinns bryta mot vinstreglerna kan få böter på upp till 100.000 euro för varje överträdelse.

Reaktioner från parterna.

Konsumentföreningen Facua, som var en av de organisationer som i månader varnat regeringen för ”misstänkta prishöjningar” välkomnade nyheten om utredningen. Facua påpekade att i en av sina senaste studier att av ett urval av 13 typer av livsmedel, så hade 10 av dem sett prisökningar i stormarknader. Prisökningarna var högre än de som tillämpades vid källan mellan januari 2023 och januari 2024.

Den nationella sammanslutningen av stora distributionsföretag (Anged) vidhåller att stormarknader och stormarknader tillämpar momssänkningen korrekt på priserna. ”Det är en fråga som redan har analyserats i detalj och offentligt rapporterats av den spanska centralbanken. Samt av den nationella kommissionen för marknader och konkurrens (CNMC) och ekonomiministeriet. Alla tre har kommit överens om att det tillämpades korrekt”.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Virgen del Carmen.

Virgen del Carmen firas den 16 juli

På kvällen den 16 juli firas fiskarnas och sjömännens skyddshelgon Virgen del Carmen i de …