Dykning på Mallorca

Med ett plask landar vi i havet efter att rullat baklänges från båten. När det ljumma vattnet trängt in i våtdräkten, det första andetaget under ytan har inandats och bubblorna från plasket försvunnit. Så ser vi ner till botten i det klara vattnet, 10 meter rakt ner. 

Dykning på Mallorca.
Mallorca har ett spännande landskap under ytan.

Tummen och pekfingret formar ok-tecken och sedan släpper vi ut luften ur dykvästen och färden ner har börjat. Vi landar på ca 10 meters djup på en sandbädd med diverse färggranna fiskar som förnärmat flyttar på sig när vi kommer. Ytterligare ett ok-tecken och sedan simmar vi sakta mot bergväggen.

Ett måste om du är intresserad av dykning och är här på semester. Om inte grottor lockar så kanske ett vrakdyk eller bara ett vanligt dyk för att titta på  bläckfiskar, muränor och annat. 

Dykare på Mallorca.

Vi  befinner oss utanför norra Mallorca och vi har alla dykt många gånger tidigare. Både tillsammans här på Mallorcas norra kust, men även runt om i världen. I dag är vi 3 personer som har åkt ut för att utforska ett område där det från ytan ser ut som att det ska finnas en grotta. Dykning i grottor kan låta som en klaustrofobisk upplevelse, och kan säkert vara så för vissa. Men här på Mallorca finns det även många grottor där dykskolorna tar med relativt oerfarna dykare eftersom man hela tiden ser utgången, och i vissa kan man även komma upp till ytan inne i grottan och beskåda dess stalaktiter och spännande formationer. Ett riktigt annorlunda äventyr för även de mest erfarna dykarna. Ska man dyka själv i grottor krävs dock att man är utbildad för detta och följer de regler som finns.

Spännande grottdykning

Själv startade jag mina dykäventyr för ca 30 år sedan med att gå en kurs för att bli Divemaster, eller dykguide, just här på Mallorca. Efter det jobbade jag i flera länder runt om i världen men kom alltid tillbaka till Mallorca. Kanske inte för att det marina livet är i världsklass utan mer för den goda sammanhållningen vi hade i dykskolan. Och för den spännande grottdykningen så klart!
Väl framme vid öppningen till grottan, som kanske var 3-4 meter i diameter ändrade vi vår formation så att vi låg bakom varandra istället för bredvid varandra.

Ficklamporna tänds. Alla har varsin lampa, men man bär också på en extra lampa i fall den ordinarie lampan skulle gå sönder eller batteriet tar slut. Sakta försvinner dagsljuset bakom oss när vi glider in i grottans relativt stora sal. Ofta finns det inte lika mycket fiskar och annat liv i grottorna, men samtidigt kan man ofta se till exempel små räkor och hummer och vissa fiskar som föredrar att leva i grottorna. 

Dykning året runt på Mallorca.
Dyka kan man göra året runt på Mallorca.
Men vissa dykskolor har stängt eller
begränsade öppettider på vintern.

Grottor är ett bra skydd mot större fiskar som kan finnas utanför. Mycket riktigt ser vi snart både fiskar som snabbt flyr bort från våra ficklampor och även ett par räkor som sakta rör sig över sandbotten i grottan.

Den stora salen smalnar snart av och vi fortsätter in i en trängre del av grottan. Alla är erfarna dykare och vi rör upp minimalt med sand från botten när vi sakta glider fram i det svarta vattnet, bara guidade av våra ficklampor. Varje andetag som vi tar gör dock att det blir sämre sikt på grund av att när luftbubblorna träffar taket i grottan gör det så att segmentet som finns på grottans tak sakta kommer ner genom vattnet.

Ganska snart kommer vi fram till en väldigt liten passage som leder in till ytterligare en sal på kanske ett par meter i diameter. Men här väljer vi att vända om. Om en av oss väljer att avbryta dyket så är det det som gäller. Inga frågor eller klagomål från de andra. Det är viktigt att dels lita på varandra, men även att man känner sig trygg med sina dykkompisar så att man inte känner sig tvingad att fortsätta om man inte vill. Jag tycker att vägen ut från grottor oftast är det vackraste ögonblicket. Man ser dagsljuset som skiner genom grottöppningen och det ger ett fantastiskt vackert ljus. När man ser dagsljuset som skiner genom grottöppningen och ger ett fantastiskt vackert ljus. Väl ute fortsätter vi att dyka tills våra dykdatorer visar på 80 minuters dyktid. Då dyket varit grunt låter vi luftförbrukningen bestämma när vi avbryter dyket och simmar tillbaka till båten. Ett ”vanligt” dyk brukar vara kanske 40 – 60 minuter, men nu tillbringade vi lång tid på 5-8 meter och såg flera stim med olika fiskar och även en bläckfisk.

Väl tillbaka på båten väntar en längre rast med dryck och snacks och skratt innan det är dags för dyk nummer 2!

Dykning på Mallorca

Ett måste om du är intresserad av dykning och är här på semester. Om inte grottor lockar så kanske ett vrakdyk eller bara ett vanligt dyk för att titta på bläckfiskar, muränor och annat. Det finns många dykskolor och många olika dykplatser runt om den vackra ön Mallorca.

Dykare.

Fler artiklar från Mallorca finns i vårt arkiv: MALLORCA.


Björn Ungsgård

Björn Ungsgård har bott många år på Mallorca innan de flyttade hem till Sverige. Men nu har flyttlasset gått till Fuengirola på Costa del Sol där sonen nu börjat på Svenska skolan.

Läs också

Microsoft

Microsoft investerar stort i norra Spanien

Microsoft planerar att investera 2,3 miljarder dollar i ett nytt datacenterprojekt i Aragonien i norra …