Bostadspriserna i Spanien

Det är stora skillnader på bostadspriserna i Spanien och dessutom varierar de kraftigt beroende på vilken stadsdel man väljer att bo i.

De allra dyraste bostäderna i Spanien hittar man på Calle Serrano i Madrid, där får man betala 11.400 euro per kvadratmeter. Det är en genomsnittlig ökning på 1% jämfört med föregående år.

Näst dyrast är det på Paseo de Gracia i Barcelona, där kvadratmeterpriset nästan når upp till 10.000 euro, vilket är en ökning med 3,5%.

På tredje plats återfinns San Sebastián i Baskien, på Avenida Libertad, Plaza de Guipúzcoa och Calle Hernani. Där får man betala över 8.000 euro per kvadratmeter, vilket är en ökning på 3.75% Även Bilbao ligger i toppskiktet, på Plaza de Euskadi och Abandoibarra överstiger kvadratmeterpriset 5.750 euro.

På Calles Colón, Navarro Reverter och Plaza de la Ciudadela i Valencia har priserna stigit med 9,5% till 5.250 euro per kvadratmeter. I Cádiz har utbyggnaden av tunnelbanan medfört kraftiga prisstegringar i områdena vid strandpromenaden och avenyn, där får man nu nu betala 5.200 euro per kvadratmeter. I Santander landar priset på 5.115 euro i husen i El Sardinero. På Palma de Mallorcas strandpromenad har priserna stigit med 11% till nära 5.000 euro.

Costa del Sol

Málaga och Marbella är återigen bland de städer som registrerar de högsta maxpriserna i Spanien, för bostäder som ligger i de mest eftertraktade områdena, enligt den rapport som utarbetas varje år av värderingsföretaget Tecnitasa. I slutet av 2022 värderas Puerto Banús i Marbella till 5.000 euro per kvadratmeter, medan Málaga hamnar på 5.500 i centrum och i La Malagueta.

Vad gäller Málaga så är värdet oförändrat jämfört med året innan, medan Marbellas priser har gått upp med 8,7% (från 4.600 året innan). Dessa priser placerar Málaga som den femte staden i Spanien när det gäller priser på exklusiva lägenheter, medan Marbella hamnar på sjunde plats. Den genomsnittliga ytan på bostäderna i Puerto Banús är cirka 120 kvadratmeter, vilket betyder cirka 600.000 euro per lägenhet. I centrala Málaga och La Malagueta är bostäderna något mindre, bara 100 kvadratmeter så där hamnar snittpriset på 550.000 euro. Tecnitasas rapport visar att marknaden här fortsätter vara het med en genomsnittlig ökning av priserna i dessa områden på 4%.

Prisvärda bostäder i Málaga och Marbella

För Marbellas del så har priserna i Leganitos och Salduba till och med sjunkit något och ligger nu på 1.800 euro, här är snittbostaden på 85 kvadratmeter och betingar då ett pris på 153.500 euro.

När det gäller Málaga ligger de billigaste bostäderna i Palma-Palmilla med ett kvadratmeterpris på måttliga 500 euro. Normalbostaden här är på 80 kvadratmeter och landar då på 40.000 euro, vilket är ett oförändrat värde jämfört med året innan.

Tecnitasa lyfter fram Málaga som det område i Spanien som tillsammans med Madrid har den största skillnaden mellan max- och minimipriser. Detta eftersom husen i centrum och i Malagueta är tio gånger dyrare än i de billigare områdena.

Prisvärda städer

Talaavera de la Reina
Talavera de la Reina, Toledo. Foto: Tursimo de España.

När det gäller de mest prisvärda städerna att köpa en lägenhet, så bekräftar Tecnitasa att det finns områden med priser på 350 euro per kvadratmeter i Talavera de la Reina (Toledo). 440 euro i Barrio de Carrús (Elche) och i stadsdelen Juan XXIII i Alicante eller 450 euro i San Telmo, i Jerez de la Frontera (Cádiz).

Madrid är som de flesta huvudstäder förhållandevis dyrt att bo i, men det finns billigare områden även där. Om man får betala 11.400 euro per kvadratmeter för ett hus på Calle Serrano, så kommer man undan med ett kvadratmeterpris på 1.180 euro om man istället köper en lägenhet på San Cristóbal de los Ángeles. Där kostar en genomsnittlig 60 kvadratmeter stor lägenhet cirka 70.800 euro.

Prognos för 2023

Prognoserna för i år 2023, vad gäller nybyggda bostäder, är att det låga utbudet jämfört med den starka efterfrågan som finns kommer att göra att det säljs snabbt. De lär bibehålla eller till och med överstiga nuvarande priser”, säger direktören för Tecnitasa, José María Basáñez. När det gäller begagnade bostäder upprätthålls också en stark efterfrågan, men på grund av ränteuppgången förväntar sig Técnicas ”en lägre volym av transaktioner med möjliga små prisfall på vissa typer och platser”.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Smugglare i båtjakt.

Spansk polis i dramatisk båtjakt efter smugglare

Guardia Civil i Spanien har släppt bilder på en lyckad båtjakt som resulterade i ett …