Smidig app från trafikmyndigheten i Spanien

Under de senaste åren har den spanska administrationen kommit långt med digitaliseringen och med appen miDGT är nu all viktig information mycket lättillgänglig för förarna.

Appen miDGT
Appen miDGT.

Appen har många olika funktioner, man kan kontrollera de fordon som står i ditt namn, både som ägare och delägare. De senaste veckorna har miljömärkningar för fordon blivit viktiga eftersom lågutsläppszoner håller på att skapas i olika städer i Spanien. I appen kan man kontrollera vilken kategori som ditt fordon hör till.

Det går att kontrollera om det har utfärdats böter. Om en förare vill se det så klickar man bara på ikonen med tre horisontala ränder i övre vänstra hörnet och går till avsnittet ”mina böter”. Där finns det två sektioner, de som är obetalda och de som redan är betalda. Det går också att betala böterna via en länk i appen. Detta är viktigt eftersom man får rabatt på böterna om man betalar inom 20 dagar, mer om bötesrabatterna här.

Det är viktigt att veta att det är bara trafikmyndigheternas böter som går att se, böter utfärdade av kommuner eller regioner finns inte i appen.

Det går också att kontrollera hur många poäng man har på sitt körkort, detta syns på huvudskärmen bredvid förarens namn och fotografi. Förutom att se dina data så kan du även ha ditt körkort i appen, det är bara att klicka på på texten ”visa min licens”. På samma sätt går det också att ta fram fordonets registreringsbevis.

miDGT logotype

Vid försäljning eller köp av bil är det viktigt att göra en anmälan, det går att göra enkelt med appen. Om föraren tappar bort sina dokument eller om de skadas går det att beställa dubbletter i appen. Det finns två alternativ, körkort (20,81 euro) och ITV-kort (8,67 euro).

Om man av någon anledning behöver besöka trafikpolisen, då behöver man boka en tid – det går också att göra i appen. I appen kan man också se närmaste besiktningsstation, läkarmottagning, trafikskola etc.

En annan viktig funktion är att man kan kontrollera äktheten i dokument, för att på så sätt undvika att bli lurad med falska dokument när man köper ett fordon.

Appen kan laddas ner gratis från Google Play och App Store.

Relaterade artiklar

Fortkörning i Spanien – felmarginaler.

Spaniens regler för körkort ändras.

miDGT
miDGT

Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Smugglare i båtjakt.

Spansk polis i dramatisk båtjakt efter smugglare

Guardia Civil i Spanien har släppt bilder på en lyckad båtjakt som resulterade i ett …