a:1:{s:6:"format";s:8:"1143x140";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('1143x140') ORDER BY RAND()
a:1:{s:6:"format";s:7:"768x475";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('768x475') AND ID NOT IN (2106) ORDER BY RAND()

Bränslepriserna i Spanien – bidragsmöjligheter

För första gången sedan Ryssland invaderade Ukraina verkar energimarknaden återgå till det normala, åtminstone när det gäller bränsle.

Genomsnittspriset för en liter bensin i Spanien har den här veckan rasat till 1,632 euro per liter, medan dieseln har sjunkit till 1,589 euro/liter. Detta visar på två viktiga trender: Dels att den genomsnittliga kostnaden för fossila bränslen äntligen har stabiliserats och del att dieseln ser ut att permanent ha återgått till att vara billigare än bensin.

När kriget i Ukraina bröt ut sköt dieselpriset i höjden till rekordhöga nivåer och passerade bensinen för första gången på flera år. Men nu har dieseln nått sin lägsta nivå sedan 2022 och har varit billigare än blyfri bensin i fyra veckor i följd.

Bensinen har nu ett lägre pris än den hade vid den här tiden förra året, medan dieseln fortfarande är något dyrare. Närmare bestämt så är snittpriset på bensin 2,7% lägre än de 1,679 euro som togs ut i mars 2022, medan en liter diesel är 0,5% dyrare än i mars förra året.

Priserna idag är på en mycket lägre nivå än förra sommaren då både diesel- och bensinpriserna skenade iväg till för Spanien rekordhöga nivåer. Då kostade en liter bensin otroliga 2,141 euro och dieseln 2,1 euro.

Den goda nyheten för alla bilister är att bränslekostnaderna i Spanien ligger långt under EU-genomsnittet, som för närvarande ligger på 1,731 för blyfri bensin och 1,726 för diesel.

Bidrag finns för den som vill byta till miljövänligare fordon.

Det finns i Spanien något som kallas för ”MOVES III” -plan. Den innebär att staten betalar dig för att byta till ett lågemissionsfordon, men du måste göra det före den 31 december i år. Hur mycket pengar som betalas ut beror på fordonstyp och om den gamla bilen skrotas eller inte.

För personbilar (kategori M1) kan man få upp till 4.500 euro (7.000 euro med skrotning av den gamla bilen). För kommersiella fordon som väger upp till 3.500 kg (kategori N1) går det att få upp till 7.000 euro ( 9.000 vid skrotning av det gamla fordonet).

Dessa summor kan höjas med 10% i följande fall:

  • Funktionshindrade personer med anpassat fordon.
  • Anpassade lätta nyttofordon registrerade i den funktionshindrades namn.
  • Individer som är folkbokförda i kommuner med färre än 5.000 invånare.
  • Egenföretagare som använder fordonet som taxi eller annan persontransport.

Det är bara fordon med ECO- eller ZERO-dekaler , dvs. plug-in-hybrider, el- eller vätgasbilar som är berättigade.

Det går även att få stöd till andra fordon, men detta gäller bara företag. Dessa kan få mellan 1.600 och 2.200 euro för elektriska motorcyklar, elektriska eller lätta plug-in fyrhjulingar. Däremot finns inget att hämta för lastbilar, bussar och gasfordon.

Det går till och med att få stöd genom MOVES III planen även för sådant som inte är fordon. Privatpersoner får bidrag på 70% av installationen av laddstation för elfordon, dock max 5.000 euro. Företag kan få upp till 800.000 eller i vissa fall upp till 2,5 miljoner euro.

Regeringen har avsatt 400 miljoner euro för bilsubventionerna och 1,2 miljarder för hela MOVES III-planen. Pengarna delas ut enligt först till kvarn principen tills hela tilldelningen för varje autonom region är förbrukad.

När man köper det nya fordonet är det bilhandlaren som ansvarar för de byråkratiska rutinerna. När bilen är köpt och alla registreringsprocesser har slutförts är det lämpligt att kontakta advokat för hjälp med ansökan om bidrag. När det är klart skickas din ansökan till ministeriet som ansvarar för att betala bidragsbeloppet. Observera att du kan behöva betala inkomstskatt för subventionen.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001.

Läs också

Turister på strandpromenaden.

Spanien går mot ett nytt rekordår för turismen

Under de första 10 månaderna 2024 kom det 82,9 miljoner utländska besökare till Spanien, rekordet för ett helt år lär slås med råge i år.