Costa del Sol har en av Spaniens få filmklubbar

Cineclub Más Madera i Benalmádena på västra Costa del Sol är en av Spaniens få kvarvarande aktiva filmklubbar.

Más Madera i Benalmádena, filmklubb.

Varje torsdagskväll fortsätter filmklubben att fylla sina platser och visar icke-kommersiella filmer i originalversion, med undertexter.

Benalmádenas förhållande till film går långt tillbaka i tiden. Kommunen kan skryta med att den har skrivit historia genom att visa filmer som blev en frisk fläkt under Francos regim. Detta arrangerades genom konstfilmfestivalen, Semana de Cine de Autor (SICAB), som mellan 1969 och 1989 lyckades sätta Benalmádena och Costa del Sol på kartan för filmälskare. Detta lockade en stor publik, kritiker, journalister och filmproffs, från både Spanien och utomlands.

Demokratins ankomst, och därmed slutet på censuren, samt allmän tillgång till många kulturella aktiviteter innebar paradoxalt nog slutet på festivalen. Vad som hände var att friheten som kom när censuren försvann tog bort dragningskraften för festivalen och därmed försvann inkomsterna.

En kulturförenings födelse.

Men en grupp ungdomar bestämde sig för att gå samman och skapa en kulturförening. Det var så Más Madera föddes. Nu på sitt 32:a år kan den stoltsera med att ha en mycket aktiv filmklubb, en av de få som finns i Andalusien och i hela Spanien.

Varje torsdagskväll i Casa de Cultura i Arroyo de la Miel, samlar Más Madera alla som letar efter något mer än vad den kommersiella filmkretsen kan erbjuda.

Fransk film eller nordisk film, samt spansk, finns regelbundet på Más Maderas listor. Men det gör även latinamerikansk eller asiatisk film. Det viktiga är att filmen i fråga distribueras i Spanien, annars är det omöjligt. Att ett land ligger nära innebär inte alltid att den distribueras i Spanien. Enligt förbundets ordförande är italienska eller tyska filmer vanligtvis inte så speciellt bra distribuerade i Spanien.

Den på grund av sitt ursprungsland hittills mest unika filmen,, som har visats på Casa de la Cultura i Benalmádena, är en långfilm från Bhutan. ”Folk applåderade vilt på slutet; det var en film av extraordinär känslighet och sötma”.

Inga dubbningar här inte.

I filmklubben Más Madera visas alla filmer, oavsett land eller ursprungsspråk, i sin originalversion med undertexter. ”Man retuscherar inte en målning, så det är samma sak för filmer. De är ett konstverk och du kan inte ändra rösterna för då kommer du att ändra konceptet”, påpekar talesmannen för klubben.

De har i princip inga begränsningar för vilka filmtyper som visas de kan vara av vilken ideologi som helst. Men oftast har filmerna ett humanistiskt innehåll och de visar inga porrfilmer.

En framgångsrik förening.

Föreningen har för närvarande 800 medlemmar som varje vecka ger detaljerad information om filmen som ska visas. Inkluderande priserna som den har vunnit, kritik som den har fått och en kort recension. Medlemmarna betalar en blygsam årlig medlemsavgift och sen kostar det 2 euro att se en film (3 euro för icke medlemmar). Kommunikationen sker genom sociala media, som deras Facebooksida: Cineclub Más Madera.

De blygsamma inkomsterna skulle inte räcka långt utan kommunens stöd för det kostar 400 euro bara att visa en film. Men kommunen ger föreningen gratis tillgång till en biograflokal i kulturhuset varje torsdagskväll och ger även föreningen ekonomisk stöttning.

Fler artiklar om kulturlivet i Spanien finns här: KULTUR.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …