Delar av Spanien kan få kraftiga oväder

I går drabbades Madrid av ett extremt oväder med stormvindar, åska och hagel, andra delar av landet kan drabbas under veckan.

Oväder i Madrid
Madrid 25/6-2024.

Förhållandena orsakades av en väderfront som på spanska kallas ”DANA”, vilket är ett isolerat område med lågtryck högt uppe i atmosfären. De orsakar ofta förödelse i Spanien tack vare kraftig nederbörd och stormvindar som kan ge kraftiga översvämningar och allvarliga skador på bebyggelse, vägar och transportsystem.

Vad som hände i Madrid i går den 25 juni.

Det var en helt normal junidag i huvudstaden med sol och behaglig temperatur över 20 grader. Men lugnet bröts vid 19:30-tiden då ett plötsligt oväder slog till. Det började åska, regna och kraftiga stormvindar välte träd. Som lök på laxen kom det hagel med upp till 3 centimeters diameter. Vägar fick stängas av i områden som boulevarden Castellana där stadens affärsdistrikt finns. Det blev avsevärda skador på fordon, trottoarkaféer och balkonger.

Vi har varnat för att det skulle komma in en DANA i vår väderrapport och den förväntas nu röra sig över landet med torsdag – fredag som de värsta dagarna.

Vädervarningar

Väderlekstjänsten AEMET har utfärdat vädervarningar för flera områden i Spanien för kraftig nederbörd. Regnet kan till och med sprida sig till kusten i söder, där det i och för sig verkligen behövs. I till exempel Serrania de Ronda varnas det för att det kan komma 15 mm regn på en timme i morgon den 27 juni.

Varning för oväder
26/6-2024.
Varning för kraftigt regn.
27/6-2024.
Varning för regn.
28/6-2024.

Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Virgen del Carmen.

Virgen del Carmen firas den 16 juli

På kvällen den 16 juli firas fiskarnas och sjömännens skyddshelgon Virgen del Carmen i de …