Spaniens sommarrea har smygstartat

Även om den officiella starten för sommarrean är den 1 juli, väljer många butiker att tjuvstarta och sätta upp rabattskyltarna tidigare.

Sommarrea.
Upp till 70 %. Reklambild från Women’s secret 2024.

Fler och fler varumärken väljer att gå före sina konkurrenter genom att starta rean tidigare, till och med upp till en vecka före 1 juli.

Den sista veckan i juni har flera butiker startat kampanjer som hjälper konsumenter att fräscha upp sin sommargarderob. För butikerna är det ett gyllene tillfälle att bli av med överskottslager, allt som de inte har kunnat sälja under hela året.

Women’s secret, Bimba y Lola och Cortefiel är några av de varumärken som redan finns till reapriser.

Ett av de första märkena som annonserade sin sommarrea 2024 är den populära Women’s Secret. Bolaget, som tillhör Tendam-gruppen, startade sin reasäsong den 5 juni och kommer att förlänga dem till slutet av augusti med rabatter på upp till 70%. Dess partner i gruppen Cortefiel startade sin försäljning den 13 juni och erbjuder rabatter på upp till 60 %.

I samma veva beslutade Springfield att sänka priserna i sina fysiska butiker den 6 juni och erbjuder fram till 31 augusti kläder för män och kvinnor från sin kollektion till halva priset.

Ett annat av de markerade märkena som har flyttat det officiella datumet är Bimba y Lola. Det spanska varumärket satte den 13 juni som sin första dag för sommarrean. I dess online- och fysiska butiker finns rabatter på upp till 50 procent.

Några tips inför rean.

Den spanska konsumentorganisationen OCU har tagit fram några tips för dig som skall handla under reor.

1. Gör listor på vad du verkligen behöver, så att du undviker impulsköp.

2. Tänk på att i den spanska köplagen står det att produkterna som reas ut måste ha ingått i butikens ordinarie sortiment i minst en månad. Kvalitén på de reade varorna får inte skilja sig från vad den var före rean.

3. Kontrollera att de rabatterade varorna har sitt ursprungliga pris bredvid reapriset, eller att rabattens procentsats är tydligt angiven.

4. Om vissa butiker har särskilda försäljningsvillkor (avseende returer, bytesrätt, kortbetalningar) bör dessa vara tydligt angivna.

5. Vid onlineköp har konsumenten alltid rätt att returnera produkten genom att informera säljaren inom 14 dagar efter leverans. Detta gäller även reavaror.

6. Spara kvittot, förlorar du kvittot har du ingen rätt att byta, returnera eller klaga efter köpet.

7. Vid problem där ni inte kan komma överens, be om en reklamationsblankett. Vägrar de lämna reklamationsblankett kan du ringa polisen.

8. Kom ihåg att eftermarknadservice och tillämpningen av garantin gäller både under och efter försäljningsperioden.

Fler artiklar relaterade till handel finns här.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Microsoft

Microsoft investerar stort i norra Spanien

Microsoft planerar att investera 2,3 miljarder dollar i ett nytt datacenterprojekt i Aragonien i norra …