Det äldsta vinet i världen har upptäckts i Spanien

Vinet hittades i en 2.000 år gammal romersk grav som upptäcktes vid renoveringen av ett hus i Carmona som är en stad strax öster om Sevilla.

Carmona (Sevilla), Spanien.
Carmona. Foto: Anual, CC.

Mannen bakom upptäckten kommer från Baena och heter José Rafael Ruiz Arrebola. Han är professor vid vid institutionen för organisk kemi vid universitetet i Córdoba. Han leder också teamet som har genomfört analysen av det äldsta kända vinet i världen. Vinet som när de upptäckte det var en röd vätska av obestämd sort har nu visat sig vara vitt vin gjort på druvan Palomino Fino. Det är en druva som fortfarande används i Andalusien för vinframställning.

En fullständigt unik upptäckt.

Vin är en produkt som i allmänhet avdunstar snabbt och är kemiskt instabilt. Vinet fanns inuti en urna som var lufttätt förseglad, men det är inte klarlagt hur förseglingen har gjorts. Förutom kärlet som innehöll vinet, hittades också en guldring och andra värdesaker i graven, vilket tyder på betydande rikedomar för familjen, hävdade experten. Men kremering av kropparna förstörde allt DNA, så lite är känt om deras liv. Det faktum att graven inte har plundrats har också varit grundläggande, eftersom varje plundring skulle ha orsakat förlusten av alla föremål som finns däri.

Det är inte vanligt att man hittar vin i gravar.

Det är inte vanligt att man hittar vin i begravningssammanhang. Vin består av organiskt material som, oundvikligen med tidens gång sönderfaller och inte överlever till denna dag. Att hitta det i flytande tillstånd är något unikt i historien, detta är det första fallet som beskrivs. Det finns bara ett liknande prejudikat, också det hittat i en grav, från 300-talet e.Kr. Det var i den tyska staden Speyer, där en flaska finns bevarad vars innehåll misstänks vara vin, även om det inte har kunnat bevisas eftersom det ännu inte har analyserats. Men det vinet är om det nu är vin, bara cirka 1,7 tusen år gammalt.

Analysen

Analyseringen som gjordes på universitetet i Córdoba var av det mest avancerade slaget som finns. De var tvungna att utveckla en ny metod baserad på högpresterande vätskekromatografi kopplad till masspektrometri (HPLC-MS), som kan detektera dessa biomarkörer vid nivåer som kemister kallar ppm (parts per million) eller ännu lägre (ppb) delar per miljard. Resultaten var spektakulära och de bestämde förekomsten av upp till sju polyfenoler i provet, vilket indikerade för att det var vin. Dessutom, när man jämför dem med nuvarande viner, visar resultaten att Montilla-Moriles-vinerna är de som mest liknar detta romerska vin.

Analysen av polyfenoler möjliggör också identifiering av den så kallade syringinsyran. Denna förening används vanligtvis i arkeologiska rester för att fastställa den vita eller röda naturen hos ett vin, eller snarare av de fasta resterna av ett vin. Det hade aldrig gjorts förut i flytande fas. Denna syra härrör från nedbrytningen av malvidin-3-glukosid, det vanligaste antocyaninet i röda viner. I vårt fall har den inte identifierats. Detta faktum, tillsammans med ikonografiska och litterära bevis, fick oss att konstatera att vinet var vitt.

Betydelsen av upptäckten.

José Rafael Ruiz Arrebola.

Prof. Ruiz Arrepola tror att relevansen och betydelsen av arbetet är bortom allt tvivel. Dessa resultat ger mycket ny information om hur det romerska samhället levde och dog. Vinets förhållande till religion är utom tvivel, och det fanns något ”gudomligt” över det. Det räcker med att komma ihåg att vin endast produceras en gång om året, till skillnad från andra drycker som kan produceras när som helst. När det gäller dess kemiska betydelse, belyser den hur separationstekniker kopplade till masspektrometri är mycket användbara inom olika vetenskapliga områden, i detta fall tillämpad på arkeokemi.

Förutom vinet hittades 2.000 år gammal parfym.

För några månader sedan upptäckte Ruiz Arrebolas team, också i staden Carmona, parfymen som romarna använde för 2.000 år sedan. En parfym som, enligt resultaten av kemiska analyser utförda av universitetet i Córdoba, luktade patchouli. Det var i samma grav men i en annan urna som parfymen upptäcktes.

Fler artiklar om vin i Spanien.

Så hör ser Carmona ut.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001.

Läs också

Iryo med tåget Frecciarossa.

Ny höghastighetstågförbindelse Málaga – Barcelona

Iryo startar en ny höghastighetstågförbindelse mellan Málaga och Barcelona. Start den 15 december 2024.