Efterfrågan överträffar förväntningarna för Ryanair

Det irländska flygbolaget Ryanair hade höga förväntningar på flygningar till Málaga, nu visar det sig att utfallet är bättre än prognoserna.

Ryanair på Málaga flygplats AGP.
På Málaga flygplats. Foto MKY661, CC.

Ryanair är på väg att transportera 5,1 miljoner passagerare på Málaga flygplats i sommar. De flyger på 90 rutter till och från Costa del Sol och har 16 flygplan baserade på flygplatsen. Dessa flygplan har en beläggning på 97 % vilket är betydligt högre än bolagets genomsnittliga europeiska nätverk.

Elena Cabrera

”I Málaga misslyckas vi inte, det fungerar alltid väldigt bra”. Det var uttalandet med vilket Elena Cabrera, Ryanairs chef för marknadsföring och försäljning i Spanien och Portugal, sammanfattade förväntningarna hos det företag som befordrar flest passagerare på Málaga flygplats.

Cabrera har kategoriskt uttalat att det irländska flygbolaget förväntar sig att överträffa de prognoser som satts för denna högsäsong på Costa del Sol. ”Vi hade mycket bra prognoser, det var därför vi hade ökat erbjudandet med 14%, men efterfrågan har överträffat förväntningarna. Vi räknar med att transportera 5,1 miljoner passagerare på Costa del Sol i sommar”, sa hon.

De har moderniserat sin flygplansflotta.

Av de 16 flygplan som är baserade här, så är elva av dem av en ny generation som minskar CO2-utsläppen med 20 % och bullerföroreningarna med 50 %.

Aldrig tidigare hade det irländska lågprisflygbolaget gjort ett sådant åtagande, och trots det visar de första resultaten framgången med denna operation. Cabrera pekade på det faktum att Málaga-flygen sedan april, när denna topp började, nu ligger tre poäng över den genomsnittliga beläggningen av Ryanair-nätverket i Europa. Och att den genomsnittliga siffran är 94 %, vilket betyder att planen på linjer till eller från Costa del Sol fyller 97 % av sina platser. ”Det är en destination som alltid presterar väldigt bra, även om de viktigaste månaderna juli och augusti ännu inte har räknats. Junitrafiken har redan överraskat oss”, förklarade hon.

Nya intressanta destinationer.

Man bör komma ihåg att Ryanair har förstärkt sin verksamhet på Málaga flygplats med 14 %. Vilket gör att de kommer att behålla sin marknadsandel på att flyga tre av tio passagerare på flygplatsen. Framförallt för att de har lagt till fem nya destinationer att flyga till och från Costa del Sol. De nya destinationerna är den italienska staden Bari, huvudstäderna i Rumänien och Tjeckien, Bukarest respektive Prag. Samt den centrala polska staden Lodz och den tjeckiska staden Ostrava, en industristad som ligger nära gränserna till Polen och Litauen. ”Den här högsäsongen fokuserar vi våra förstärkningar på de östeuropeiska marknaderna som upplever betydande tillväxt. Med stora ökningar av frekvenser i Polen och Bulgarien,” påpekade Cabrera. Hon noterade också att Málaga flygplats är i ”topp 3” av Ryanairs nätverk i Spanien, där de finns på 27 flygplatser.

I denna mening pekade hon ut de destinationer som är mest efterfrågade och noterade att de tre mest populära i sommar är Bukarest, som redan har upp till tio frekvenser i veckan, Bergamo och Liverpool. Cabrera hänvisade också till priser och försäkrade att det genomsnittliga priset på företagets nät i Europa är cirka 48 euro per biljett. Samt att den maximala höjningen flygbolaget överväger är mellan 5 och 10 %. ”Den bästa tiden att köpa biljetter är nu”, uppmanade hon.

Affärsresandet ökar.

Cabrera säger också att det redan märks att Málaga har blivit ett ”nav” för viktiga teknikföretag. ”Costa del Sol har jobbat väldigt bra med sitt varumärke. Det finns mycket bra hotellinfrastruktur samt flyg-, väg- och järnvägsinfrastruktur. Det märks i säsongsutvecklingen eftersom det finns fler passagerare kopplade till affärsresor. Dessutom kopplar vi ihop med stora huvudstäder och det är nyckeln för det här ögonblicket då teknikens fokus har placerats i Málaga”, betonade hon.

När det gäller vinterprogrammet, som redan planeras, sa hon att sommaren är ett viktigt test för att fastställa destinationernas rutter, kapacitet och frekvens.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Microsoft

Microsoft investerar stort i norra Spanien

Microsoft planerar att investera 2,3 miljarder dollar i ett nytt datacenterprojekt i Aragonien i norra …