En genuin traditionell spansk folkfest

Ferian i Fuengirola närmar sig och som alltid föregås den av en spektakulär romeria och den hålls i år söndagen den 1 oktober.

Pilgrimsvandring till romeria
Pilgrimsvandringen, foto: Fuengirola kommun.

En romeria är en pilgrimsvandring och den avslutas alltid med en stor folkfest, många anser romerian för betydligt mer sevärd än den efterföljande ferian.

Fuengirola utanför kyrkan

Allt startar i Fuengirola med en procession bestående av vagnar dragna av hästar, mulor och traktorer. Jungfrun själv ”Virgen del Rosario” tronar på en vagn dragen av oxar, de lämnar torget Plaza de la Constitución efter mässan. Beräknad tid för avfärden är runt klockan 11.

Före avfärden har det då varit en mässa i kyrkan ”Parroquia Nuestra Señora Del Rosario”, den mässan börjar 10:00. De deltagande ekipagen i själva processionen samlas på Calle Cervantes före mässan.

Parque del Esparragal de Mijas är den stora picknickparken som ligger utmed vägen till Coín, strax bortanför Hotel Tamisa Golf. Processionen förväntas anlända dit runt omkring klockan 14:00.

Där blir det fest, mycket mat och dryck, flamencodans och allmänt umgänge under hela dagen. Det är alltid mycket hästar både framför vagnar och med ryttare. Hela floden nedanför parken fungerar som en stor arena där folkloren verkligen kommer till sin rätt. Det finns ett flertal barer där man kan handla mat och dryck, men man kan också ta med eget.

Romeria

Kommunfullmäktige påminner om att det fortfarande är eldningsförbud och att det därför inte är tillåtet att elda eller grilla. Men de ansvarar för att det finns en bar med mat och dryck där behållningen går till den spanska föreningen mot cancer.

Romeria med hästar och vagnar.

Gruppen Luna de Plata kommer att uppträda klockan 18:00 och Sirope klockan 19:00. Musiken kommer att avslutas klockan 20:00 och hela evenemanget avslutas 21:00.

Romeria dans

Gratis bussar till och från romerian.

Fuengirola kommun erbjuder gratis bussar till Parque del Esparragal, de går var trettionde minut från 09:30 till 22:30. De går tillbaka till Fuengirola från 10:00 till 23:00.

Bussarna från Fuengirola till Mijas kommer att avgå från avenida Condes de San Isidro (pasaje Camboria – plaza Reyes Católicos – Ayuntamiento – Policía Nacional), avenida Santa Amalia (framför moskén). Paseo de Poniente – varierat tillträde (mittemot mäklarfirman Skandia) och slutligen parque de El Esparragal.

Returbussar från El Esparragal till Fuengirolas centrum kommer att ta sträckan från parque de El Esparragal, avenida Santa Amalia (moskén), avenida Condes de San Isidro (framför Policía Nacional – framför Policía Local – Lepanto), avenida Matías Sáenz de Teajada (Moreno Rivera) och avenida Condes de San Isidro (Pasaje Camboria).

För de som kommer i bil finns det gott om parkeringsplatser.

Den 6 oktober startar ferian i Fuengirola och den håller på till den 12 oktober.

Feria del Rosario, Fuengirola.

Ett till aktuellt evenemang.

Marbella förbereder sin fyradagars promenad.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …