Falsk gestor gripen på Costa del Sol

En man som hjälpte utlänningar med NIE-nummer och andra viktiga dokument på Costa del Sol har gripits för bedrägeri.

Estepona på Costa del Sol.
Estepona

Spansk nationalpolis har gripit en 47-årig man i Estepona för hans påstådda inblandning i tio bedrägeribrott. Samt sex brott som involverade falsk dokumentation och ytterligare sju för att ha utnyttjat utlänningar.

Mannen ska ha utgett sig för att vara en administrativ konsult (gestor) och utnyttjat utlänningar som akut behövde pappersarbete för att lagligt arbeta och bo i Spanien, enligt utredarna.

Polisen började utreda mannen i juni 2023 efter att ha fått ett stort antal klagomål om möjliga bedrägerier. Mannen ska ha erbjudit sig att behandla olika förfaranden såsom registrering och/eller förnyelse av utlänningars identifikationsnummer (NIE) och handikappintyg, bland annat.

Hans namn spreds bland grupper av utlänningar och genom mun till mun metoden. Mannen förhandlade med offren online, över telefon och organiserade möten på offentliga platser. Han insisterade alltid på betalningar i kontanter, enligt ett uttalande från polisen.

Efter betalningen fick offren meddelanden från den falska administrativa konsulten som sa att det var förseningar, fel eller problem med att behandla dokumenten. När väl offren fick sin eftertraktade dokumentation upptäckte de rätt snart att den var falsk och värdelös.

Fler artiklar relaterade till brottslighet i Spanien: BROTT.

Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Microsoft

Microsoft investerar stort i norra Spanien

Microsoft planerar att investera 2,3 miljarder dollar i ett nytt datacenterprojekt i Aragonien i norra …