Väderprognos för Spanien, 19 – 24 mars 2024

Våren har kommit till Spanien och största delen av landet får varmt och soligt, men i norr och nordost blir det blött och blåsigt.

En olivlund i Coí­n (Málaga).
En olivlund i Coí­n (Málaga), vårdagjämningen den 20 mars 2017. Foto: J.Erixon.

Det är vår och som vanligt är vårvädret rätt omväxlande, förra veckans prognos stämde överlag rätt bra. Som källa använder vi alltid Spaniens statliga meteorologiska byrå Aemet kombinerat med lokala observationer. Vintern har gett vika och nu på onsdag är det vårdagjämning, då dag och natt är lika långa. UPPDATERING: Saharadamm (Calima) sprider sig över stora delar av Spanien och ger dålig luftkvalitet, i samband med nederbörd kan det då regna röd lera. Sist vi hade liknande var vid denna tiden på året 2022. Det svävande saharadammet kommer att finnas kvar åtminstone till söndag. Personer med luftvägsproblem som astma kan få det besvärligt.

Tisdagen den 19 mars.

Väderprognos den 19 mars 2024.
19/3-2024.
Kanarieöarna.

Högtrycksbetonat väder på fastlandet och Balearerna med växlande molnighet. Men lägst upp i norr blir det trots det ostadigt med regnskurar och även enstaka kraftigare stormbyar. Framförallt under morgontimmarna vid Kantabriens kust och västra Pyrenéerna, dessa små oväder kan dessutom återkomma fram på eftermiddagen. Nordöstra delen och då framförallt Katalonien kan få rätt intensivt med regn och blåst. Dagstemperaturerna förväntas sjunka något mest markant i norr och i Galicien. Nattemperaturerna minskar något i de västra delarna av landet och stiger svagt för övrigt. Kanarieöarna: Lokalt mycket kraftiga vindbyar på de västra och sydöstra delarna av öarna. Molnigt i i norr som lättar under eftermiddagen. Det kan också bli svaga regnskurar i norr framemot eftermiddagen, inga större temperaturförändringar, eventuellt något svalare.

Onsdag den 20 mars (vårdagjämning).

Väderprognos den 20 mars 2024.
20/3-2024.
Kanarieöarna

En mycket instabil vädersituation gör prognosen rätt osäker. Det kommer en front som korsar den norra tredjedelen av landet från väst till öst. Den för med sig moln och nederbörd som även kan åtföljas av kraftig blåst. Resten av landet står under inflytande av en DANA (Gota fría), ett väderfenomen som är mycket oförutsägbart (se nedan). Det betyder att det kan bli nederbörd och stormvindar även längre söderut. Temperaturerna sjunker i praktiskt taget hela landet. Kanarieöarna: Växlande molnighet på Fuerteventura och Lanzarote lätta slöjmoln eller klart väder för övrigt. Låg sannolikhet för lätta regnskurar i norr framemot eftermiddagen. Temperaturerna sjunker något , speciellt i inlandet. Måttlig nordostlig vind som kan ha kraftigare byar i sydost och nordväst.

Gota fría eller DANA hör till de mindre trevliga egenskaperna hos medelhavsklimatet. Det innebär att en ficka lossnar från huvudjetströmmen över Atlanten och tränger in över Pyrenéerna och går in över den varma spanska luften. Detta kan orsaka mycket dramatiska effekter när kalluften plötsligt och nästan oförutsägbart tränger ner genom luftlagren. Detta resulterar då i extrema skyfall, hagelskurar och kraftiga stormar med vindhastigheter på upp till 200 km/h. Sydöstra Spanien är det område som oftast drabbas men fenomenet kan uppstå varsomhelst på fastlandet och på Balearerna.

Torsdag den 21 mars.

Väderprognos den 21 mars 2024.
21/3-2024.
Kanarieöarna.

Den instabila situationen med DANA finns kvar på fastlandet och idag även på Balearerna. De troligast mest påverkade delarna av detta blir i norr och nordost. Snö väntas i bergen med en snögräns på 1.000 – 2.000 m.ö.h. i norr och nordväst och över 2.000 m.ö.h. i resten av landet. Dagstemperaturerna förväntas sjunka i öster och stiga i väster. Nattemperaturerna sjunker generellt utom i Galicien där de stiger. Kanarieöarna: Växlande molnighet med sannolika regnskurar på Lanzarote och Fuerteventura samt på de norra delarna av de övriga öarna. Temperaturerna sjunker något överlag, måttlig till hård nordlig vind med vindbyar som kan vara mycket kraftiga.

Fredag den 22 mars.

Väderprognos den 22 mars 2024.
22/3-2024.
Kanarieöarna.

Ett högtryck etablerar sig på fastlandet och Balearerna och ger en förhållandevis klar himmel med bara lätta växlande höga moln. Men längst i norr kan det bli mer moln och även svag nederbörd, framförallt i Galicien, Kantabrien och i Pyrenéerna. På höga höjder blir nederbörden i form av snö, nederbörden kan även sprida sig längre söderut. Närheten till DANA gör att det inte går att utesluta ett helt annat scenario i söder och i sydost samt på Balearerna. Temperaturerna stiger generellt på hela fastlandet och på Balearerna. Kanarieöarna: Mulet och regn förväntas i norr och enstaka skurar kan även förekomma längre söderut. Inga temperaturförändringar och nordanvind som kan tidvis vara kraftig med mycket kraftiga vindbyar.

Lördag den 23 mars.

Väderprognos de 23 mars 2024.
23/3-2024.
Kanarieöarna.

En front kommer att passera genom den norra halvan av landet som ger mulet väder och nederbörd. Detta kan också sprida sig längre österut ända till Balearerna, snöfall väntas i de norra bergskedjorna. Temperaturerna sjunker i norr och stiger i söder och i sydost. Kanarieöarna: Mulet och regn i norr som kan sprida sig till resten av öarna. Inga betydande temperaturförändringar, kraftig nordanvind som kan vara mycket kraftig i byarna.

Söndag den 24 mars (Palmsöndagen).

Väderprognos den 24 mars 2024.
24/3-2024.
Kanarieöarna.

Osäkerheten är stor men det troligaste är att ett högtryck kommer att dominera fastlandet och Balearerna. Med växlande molnighet, förutom längst i norr där det blir mer moln och trolig nederbörd. Detta kan eventuellt även sprida sig till de centrala delarna av landet och till ostkusten. Inga större temperaturförändringar, kraftig nordlig vind i norra Spanien. Kanarieöarna: Molnigt i norr med trolig nederbörd, mindre molnigt eller helt klart i söder. Inga större temperaturförändringar eller svagt stigande temperaturer. Passadvind som kan vara kraftig med mycket kraftiga byar.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Årets Oliv 2024

Årets Oliv – ett nordiskt avtryck i Esteponas kulturliv

Kultur kan representeras i många olika former, något som anammas av föreningen Estepona Nórdico med …