Spektakulärt stor fisk fångad i Ebrofloden

Luis Miguel González, bosatt i Dueñas i Palencia, fångade en mal som vägde 85 kilo och var 2,30 meter lång i Ebrofloden.

En stor fisk, en Mal.

Fångsten gjordes i norra Spanien där floden Ebro rinner igenom Zaragoza i regionen Aragonien. Malen släpptes tillbaka i floden efter att den blivit vederbörligen vägd, mätt och fotograferad. Något som fiskaren har fått kritik för eftersom malen räknas som en invasiv art som härstammar från Donau. Malen introducerades i Ebro på 70-talet och de anses ha en betydande negativ inverkan på populationen av andra fiskarter, särskilt inhemska och sårbara arter. Malen står i toppen på näringskedjan och har inga naturliga fiender i Ebro. När det är lågt vattenstånd har den även setts äta duvor och andra djur på flodstranden i Zaragoza.

@noticias_cuatro Capturan un enorme siluro de 85 kilos y 2,30 metros en el río Ebro a su paso por Zaragoza #noticias #noticiastiktok #news ♬ sonido original – Noticias Cuatro

Fiskare dras till Zaragoza för Malfiske.

Det förekommer ofta att fiskare stannar till i Zaragoza för att försöka få upp en sån här jättefisk. Fisken är känd som flodernas sopgubbe och lockas lätt av skämt kött och grislever. Fisket i sig är rätt spektakulärt, med tanke på fiskens nattliga aktivitet får man bäst resultat mellan 20:00 och 24:00 samt mellan 03:00 och 06:00. Kroken som används måste vara rejält kraftig och linan bör vara en flätad lina på 0,4 – 0,6 mm eller grövre. Flätade linor tål fisken tänder bäst men man kan också sätta 40 cm ståltråd före kroken. Den optimala perioden för malfiske är i början på sommaren och början på hösten, de bästa exemplaren fångas vanligtvis i juni.

Fler stora malar har fångats i Ebro.

Den 3 mars fångades en liknande mal i Tudela av Francisco Mendoza Clavería i slutet av augusti. Då fångade den unge fiskeentusiasten en mal från Ebro som var 2,34 meter lång och vägde närmare 80 kilo. Men det har fångats större exemplar, fransmannen Desalles Ragis fångade en som var 2,64 meter lång och vägde över 100 kilo. Det fisket skedde i Segre bredvid Mequinenza nära Ebros mynning.

Mer om fiske i floden Ebro med en intressant svenskproducerad video:

Floden Ebros monster.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Playa de Las Canteras, Kanarieöarna.

Sommarvädret tar paus i delar av Spanien

I början av veckan har vi stabilt sommarväder i Spanien, men på onsdag blir det …