En utkastad cigarettfimp kan betyda fängelse

Tre procent av naturbränderna i Spanien har en kastad cigarettfimp som ursprung enligt uppgifter från miljöministeriet.

Enligt uppgifter från ministeriet för ekologisk övergång och demografisk utmaning (Miteco) var 80 % av bränderna avsiktliga eller resultatet av någon typ av försummelse eller olycka. 3 % av naturbränderna har sitt yttersta ursprung i cigarettfimpar som övergivits eller kastats från ett av de miljontals fordon som cirkulerar vid den här tiden på året.

En dåligt släckt cigarettfimp var orsaken till branden som drabbade mer än 410 hektar av naturparken Cabo de Creus i Girona. En naturkatastrof som ger oss en uppfattning om faran med att kasta både cigarettfimpar och andra typer av föremål från bilen.

Trots minskningen av antalet rökare och befolkningens medvetenhet om bränder är det fortfarande en av de allvarligaste farorna för skog och mark. Till den grad att detta beteende (att kasta föremål från bilar i rörelse, inklusive cigarettfimpar) är straffbart med böter på 200 euro och förlust av 4 poäng från körkortet.

Enligt gällande lagstiftning är det ett mindre brott när man lämnar, kastar eller häller ut något föremål eller material, oavsett vad det är på allmänt område. Beroende på omständigheterna så kan domstolen döma ut böter på från 198 till nästan 3.800 euro. Men om det utkastade ställer till med någon form av skada betraktas brottet som grovt och då sträcker sig bötesbeloppet från 3.800 euro till 9.800 euro.

Det kan också innebära fängelse

Ännu värre blir det om resultatet av gärningen resulterar i en skogsbrand, då sträcker sig straffskalan från tre till sex års fängelse. Man skall i detta sammanhanget också ha i åtanke att till skillnad från i Sverige så plussar man i Spanien ihop straffsatserna, ifall man har gjort flera förbrytelser (t.ex. flera offer). Vilket ibland kan ge otroligt långa fängelsedomar, ibland långt över 100 år. Någon halvtidsfrigivning existerar inte, men man blir normalt sett utsläppt efter 30 år, om man anses ofarlig.

Utkastade brinnande föremål är en direkt brandrisk, likadant glasrester som kan fungera som brännglas och tända naturen av solstrålningen.

Ett bra exempel är branden i Mont Blanc tunneln 1999 då 39 människor omkom. Den startade med att en fimp slängdes ut från ett bilfönster 1,3 km före tunnelöppningen på den franska sidan. Fimpen sögs in i luftfiltret på en Volvolastbil. Elden tog sig och mitt inne i den 11 km långa tunneln fick lastbilen motorstopp och började brinna. Föraren av lastbilen lyckades ta sig ut och överlevde, men 39 personer som satt i de bilar som kom efter lastbilen dog av röken och lågorna.

Relaterad artikel

Andalusien höjer beredskapsnivån för bränder.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …