a:1:{s:6:"format";s:8:"1143x140";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('1143x140') ORDER BY RAND()
a:1:{s:6:"format";s:7:"768x475";}
SELECT ID, post_content FROM wp_hej_posts, wp_hej_postmeta WHERE ID = post_id AND post_status = 'publish' AND meta_key = 'ts-ads-format' AND meta_value IN ('768x475') AND ID NOT IN (2106) ORDER BY RAND()

Fortkörning i Spanien – felmarginaler

Alla radarkontroller och hastighetskameror på spanska vägar arbetar med olika felmarginaler och man kan få rabatt på böterna, vi reder ut begreppen.

Fortkörning är en av de största anledningarna till olyckor och för att råda bot på detta har ”Generaldirektoratet för trafik (DGT)” i Spanien nu över 2.100 olika radaranläggningar och hastighetskameror i bruk över hela landet. Till detta kommer också ett stort antal kommunala och regionala enheter.

Drönare och helikoptrar används ofta för att övervaka hastigheten och dessa metoderna kan också avslöja förare som begår en mängd andra olika försyndelser. Trafikböter för fortkörning varierar från 100 euro till över 600 euro och om hastighetsöverträdelsen dessutom kan anses vara vårdslöshet så kan även fängelsestraff komma ifråga.

DGT radar felmarginaler:

Beroende på typen av radar eller trafikstyrningsenhet gäller olika felmarginaler.

  • Fasta fartkameror: I zoner upp till 100 km/h – 5 km/h marginal, på vägar med en hastighetsgräns över 100 km/h är marginalen 5%.
  • Mobil radar på stativ eller installerade i stillastående fordon: Samma som ovan.
  • Mobil radar (t.ex. Trafipax): I zoner upp till 100 km/h – 7 km/h marginal, på vägar med en hastighetsgräns över 100 km/h är marginalen 7%.
  • Sektionsradar: I zoner upp till 100 km/h – 3 km/h marginal, på vägar med en hastighetsgräns över 100 km/h är marginalen 3%.
  • Pegasus Helicopter Air Radars: 5 % marginal på alla hastigheter.

Sektionsradar har den minsta felmarginalen därför att de anses vara de mest exakta. Det finns nu fler än 90 st av dessa radarkameror i bruk i Spanien. De mäter den genomsnittliga tiden det tar när man färdas mellan två punkter, det kan vara flera kilometer mellan dessa punkter. Framförallt tar de ögontjänare som bromsar så fort de ser en fartkamera och sen sätter fart igen.

Rabatt på böter

Om du har fått ett vite och vill betala det är det första du ska göra att kontrollera vem som utfärdat vitet. Det är möjligt att det är från DGT, men det kan också vara från ett autonomt område eller en kommun.

Om böterna är utfärdade av DGT kan du i de flesta fall få 50% rabatt på beloppet genom att betala det inom 20 kalenderdagar. Efter dessa 20 dagar och fram till det har gått 45 dagar måste man betala 100% av beloppet. Efter 45 dagar så överlämnas ärendet till skatteverket som ansvarar för att driva in beloppet med 20% tillägg.

Om böterna är utfärdade av någon annan än DGT, så varierar reglerna. Men många kommuner och regioner tillämpar rabatter vid tidig betalning, så det lönar sig oftast att kolla upp detta och framförallt att betala så snart som möjligt.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001.

Läs också

Den spanska regeringens Kriskommitté.

Spanien ger mer bistånd till översvämningsdrabbade

Regeringen i Spanien spär på det tidigare beslutade biståndet till de som har drabbats av översvämningarna och stödet omfattar även fler grupper.