Värmeslag, symptom och åtgärder

Risken för värmeslag är något man allvarligt måste räkna med i dessa dagar med höga temperaturer och hög luftfuktighet.

Det blir allt vanligare att värmeböljor orsakar allvarliga hälsoproblem som i värsta fall kan leda till döden. Särskilt hos de mest sårbara, äldre, barn och de med underliggande sjukdomar.

För sommarens ankomst, sol och bad på stranden, semesterresor som kanske dessutom går till länder med varmare klimat än vad man är van vid är förknippat med risker. Vi har förut varit vana vid att temperaturerna steg för steg blir högre under våren. Men nuförtiden verkar det som plötsliga temperaturförändringar snarare blivit regel än undantag, och jag talar då inte bara om charterresor till solen. Här i Spanien har vi redan upplevt rekordhöga temperaturer under våren.

Enligt statistiska data var det nästan 5.000 dödsfall i Spanien förra året som berodde på för höga temperaturer. De flesta av dem i gruppen över 74 år.

Värmeslag kan drabba vem som helst

Värmeslag kan drabba vem som helst, men vissa grupper löper större risk än andra. Människor som arbetar utomhus, särskilt i varma och fuktiga klimat är särskilt utsatta. Även äldre, kroniskt sjuka samt spädbarn löper större risk för värmeslag på grund av deras svårigheter att reglera kroppstemperaturen.

Vad är värmeslag, eller på spanska ”Golpe de calor”?

Värmeslag uppstår när en persons kroppstemperatur stiger och kroppen inte kan reglera den  genom att svettas. Denna situation, som utgör en medicinsk nödsituation, är vanligare när temperaturen är hög och är dessutom luftfuktigheten hög är det extra stor risk.

Symptom på värmeslag

Symtomen på värmeslag kan variera beroende på dess svårighetsgrad, såväl som den allmänna hälsan och åldern hos den drabbade personen. Men här kommer de viktigaste symptomen som skulle tyda på att personen lider av värmeslag:

 • – Förhöjd och ihållande kroppstemperatur: Om den är högre än 40 grader krävs läkarvård.
 • – Varm, röd och torr hud vid beröring: Svettning kan vara minimal eller frånvarande.
 • – Huvudvärk: Blodtrycket kan sjunka på grund av uttorkning.
 • – Yrsel och svimning: Minskat blodflöde till hjärnan kan orsaka ostadighet och till och med medvetslöshet.
 • – Trötthet och svaghet: Förhöjd kroppstemperatur kan minska energi och uthållighet.
 • – Illamående och kräkningar: Matsmältningssystemet kan påverkas av höga temperaturer.
 • – Förvirring och desorientering: Ett tecken på att personen behöver omedelbar läkarvård.

Tips för att undvika värmeslag

Värmeslag kan vara mycket farliga. Det bästa är att förhindra dem, därför ger experter oss en rad tips för att förhindra en för hög kroppstemperatur:

1. Bibehåll god hydrering

Drick vatten ofta, även om du inte är törstig. Du bör alltid ha en vattenflaska med dig och dricka små mängder regelbundet. Dessutom bör alkohol och koffeinhaltiga drycker undvikas.

2. Klä dig lämpligt

Bär lösa och kläder som andas, helst gjorda av lätta tyger och i ljusa färger som reflekterar solljuset istället för att absorbera det. Som tillbehör är det lämpligt att bära bredbrättade hattar och solglasögon.

3. Undvik att gå ut under dygnets varmaste timmar

Det är inte bekvämt att gå ut under de varmaste timmarna på dygnet, mellan 11.00 och 17.00. Om du ändå behöver gå utomhus under dessa timmar håll dig då i skuggan.

4. Sänk kroppstemperaturen

Att ta en sval dusch eller att lägga en fuktig handduk på nacken eller pannan är ett bra sätt att sänka kroppstemperaturen och svalka dig (Undvik för kall dusch, eftersom det lurar kroppen att höja temperaturen).

5. Använd luftkonditioneringen

Det är bekvämt att ha luftkonditioneringen påslagen hemma eller leta efter platser som har det, som bibliotek eller köpcentrum. Andra alternativ är att använda en fläkt eller portabel luftkonditionering.

6. Vila regelbundet

Det är lämpligt att ta regelbundna pauser för att undvika värmeutmattning. Om du tränar eller arbetar utomhus bör rasterna vara täta och i skugga. Det finns en anledning till att vi har siesta i Spanien.

7. Var försiktig med barn och husdjur

Lämna aldrig ett barn eller husdjur i en stängd bil, inte ens under en kort stund, eftersom  temperaturen på en bil i solen stiger mycket snabbt.

8. Håll koll på de äldre

Det är viktigt att etablera en närmare övervakning av äldre under den varmaste årstiden. Förklara för dem vilka symtom som kan uppstå när de får värmeslag och vikten av att be om hjälp omedelbart i dessa fall.

9. Minska eller eliminera idrottsutövning

Den fysiska ansträngningen måste minskas så mycket som möjligt. Att sporta, det är bättre att utöva det tidigt på morgonen eller när solen har gått ner, alternativt att eliminera det helt tills det blir svalare väder.

Vad ska man göra om en person drabbas av värmeslag?

Värmeslag kräver ibland omedelbar läkarvård. Om det misstänks att en person lider av det på grund av symtom som tyder på det, är det lämpligt att vidta följande åtgärder:

 • medvetslöshet eller kramper, ska sjukvården tillkallas omedelbart. Eftersom detta kan utgöra en allvarlig medicinsk nödsituation och i dessa fall är tiden kritisk.
 • – Flytta personen till en sval och skuggig plats: Om personen är på gatan, ta med den till en sval och skuggig plats. Om möjligt, placera personen inomhus där det finns luftkonditionering eller fläktar för att hjälpa till att sänka kroppstemperaturen.
 • – Kyl ner den drabbade: Blöt huden med ljummet vatten och, om möjligt, ge vatten att dricka i små klunkar. Erbjud aldrig alkohol eller koffeinhaltiga drycker, eftersom detta skulle bidra till att förvärra uttorkningen.
 • – Ta av och lossa kläder: Det är viktigt att lossa på eller ta av onödiga kläder, för att kroppen skall svalna snabbare.
 • – Applicera kompresser med ljummet vatten: Att applicera kompresser med ljummet vatten eller trasor på pannan, halsen, armhålorna och ljumsken hjälper till att sänka kroppstemperaturen.
 • – Övervaka vitala tecken: Om du kan bör du övervaka personens vitala tecken, såsom kroppstemperatur, hjärtfrekvens och andning. Registrera de förändringar som sker och meddela sjukvården när de anländer.

Relaterade artiklar

Intensiv värme väntas i Spanien.

Meteorologiskt fenomen ger varmare väder.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …