Irreguljär invandring till Spanien minskar

Normaliseringen av förhållandet mellan Spanien och Marocko mer än halverar immigranternas invandring och räddar liv.

Immigranternas väg i ranka överfyllda båtar från Marocko till Kanarieöarna räknas som en av de farligaste resvägarna i världen. Vägen från Marocko över Medelhavet innebär också stora risker och drunknade människor har regelbundet spolats upp på land efter dessa invandringsförsök.

Förhållandet Spanien-Marocko

En av de stora bekymmer som ständigt har präglat banden mellan Madrid och Rabat har varit problemet med immigration. Kontroversen kring irreguljära ankomster från marockanska kuster hade väckt mycket kritik. Nu har uppgifterna som publicerats av inrikesministeriet visat att de stärkta relationerna mellan Spanien och Marocko sedan RAN har medfört förbättringar på alla områden. Och inte minst för att minskningen av volymen av irreguljär invandring under första kvartalet 2023 har minskat med mer än 50 % jämfört med samma kvartal 2022.

Viktigt högnivåmöte

När den spanska delegationen landade i Rabat för högnivåmötet (RAN) i början av februari var ett av målen att få tillbaka de tidigare bra relationerna mellan de två länderna. Men vissa hade kanske inte förväntat sig att förbättringen skulle bli så stor på så kort tid. Knappt två månader har gått, och till den långa listan av avtal och gemensamma projekt som undertecknats mellan Spanien och Marocko kan vi lägga till data som visar att de spansk-marockanska relationerna är inne i en av sina bästa perioder.

Sjövägen till Spanien

Under de tre första månaderna i år har 4.287 personer anlänt irreguljärt till halvön, jämfört med 8.727 mellan januari och mars 2022. För den extremt farliga sjövägen till Kanarieöarna kan nämnas att 2022 anlände 123 båtar längs denna rutt, medan i år endast 53 har gjort det. Även om denna väg har sett den största nedgången, tyder ministeriets uppgifter på att alla resvägar har minskat volymen av irreguljär invandring, med undantag för en.

Ankomsterna sjövägen till fastlandet och Balearerna har inte minskat utan ökat. Under det första kvartalet förra året anlände 1.591 personer i 155 småbåtar, medan 2023 anlände 1.841 personer i 176 båtar. Ändå visar uppgifterna generellt sett en tydlig nedåtgående trend som många experter inte tvekar att associera med den uppenbara förbättringen i band mellan Madrid och Rabat.

Relaterade artiklar

Landvägen Nordafrika – Spanien


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Smugglare i båtjakt.

Spansk polis i dramatisk båtjakt efter smugglare

Guardia Civil i Spanien har släppt bilder på en lyckad båtjakt som resulterade i ett …