Gränsen mellan Spanien och Frankrike blockeras

Bönder från både Spanien och Frankrike blockerar idag på måndagsmorgonen gränsövergångarna mellan de två länderna.

Bönder i Aragonien blockerar gränsövergången mellan Spanien och Frankrike.
Bönder i Aragonien som blockerar gränsövergång den 3 juni 2024.

Blockeringen startade klockan 10 och har planerats pågå fram till tisdag morgon, blockaden påverkar i praktiken alla övergångar. Från Irun i väster till La Jonquera i öster. Avsikten med aktionen är att sätta press på regeringar och EU mitt i den pågående kampanjen för EU-valet den 9 juni.

Protesten, kallad av Revolta Pagesa kommer att pågå i 24 timmar och den har stöd av flera jordbruksföreningar från hela landet och franska bönder. Bondeförbundet Unió de Pagesos, som har en majoritet i Katalonien, stöder den dock inte. Eftersom de inte anser att det är ”legitimt” att mobilisera mitt i den pågående kampanjen inför EU-valet. Samarbetet mellan bönder från Spanien och Frankrike för att arrangera en gemensam protest med identiska krav är historiskt.

Det tidigaste klippet var vid den huvudsakliga gränsövergången La Jonquera. Ett fyrtiotal traktorer kom från den norra katalanska staden Figueres och kvart över tio hade de redan kapat AP-7 norrut, vilket orsakat omvägar till N-II och A-2. Bönderna, som har protesterat i månader, kräver ökad livsmedelssäkerhet i förhållande till import. Samt prioritering av lokala produkter och sänkta skatter på energi som används i livsmedelsproduktion.

Runt åtta på morgonen har traktorerna redan åkt från flera ställen för att åka till gränserna. Klockan 11 var de avskurna punkterna Bossòst, La Seu d’Urgell (Lleida), Puigcerdà, Coll d’Ares och La Jonquera (Girona). Vilket ökar trafikavbrotten i Irún (Navarra), Canfranc, Sallent de Gállego (Huesca).

Andra grupper protesterar mot aktionerna.

Lastbilsförares förening kallar dessa aktioner ”radikala” och hävdar att de inte organiserades av de största jordbrukarorganisationerna, utan snarare av minoritetsgrupper som verkar ”ostraffat”. Följaktligen kräver de sanktioner mot demonstranter som hindrar varurörelsen.

Det spanska godstransportförbundet (CETM), påminner om de ”starka ekonomiska förlusterna” som landsbygdens protester orsakade i början av detta år.”Transporter kan inte hållas som gisslan av protester och rätten till fri rörlighet för människor och varor måste garanteras. Varför de ber både den spanska regeringen och de katalanska och baskiska regionalregeringarna att undvika dessa blockader. Genom att agera med framsynthet och förhindra dem från att sträcka sig över tiden”, tillägger CETM.

Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

En bra strand.

Vad flaggorna på Spaniens stränder betyder

Att känna till vad de olika flaggorna betyder kan hjälpa till att undvika tragedier eller …