Delar av Spanien får sommarens första värmebölja

Sommaren har kommit och med den temperaturer uppemot 40 grader, men delar av landet kan få rejäla oväder med regn och hagel.

Stranden under sommarens värmebölja.

Enligt prognosen från statens meteorologiska byrå (AEMET) så kommer huvuddelen av Spanien att få stabilt väder hela veckan. Det innebär bara lätta moln eller helt klar himmel, uppehållsväder och stigande temperaturer.

Det förväntas dock bli kraftiga oväder med start i eftermiddag i Castilla-La Mancha, Teruel, Ibérica de Zaragoza och Pyrenéerna. I dessa regioner är varningar redan aktiverade för nederbörd som kan falla i form av hagel.

Temperaturerna stiger.

Dagstemperaturerna tenderar att stiga, framförallt i den norra halvan av landet, förutom på Kanarieöarna, där det blir svalare. Temperaturen kommer att variera mellan 30-35 °C i Córdoba, Sevilla, Badajoz, Cáceres, Ciudad Real, Jaén, Ourense, Toledo, Granada, Lleida, Pontevedra, Zaragoza, Guadalajara, Huelva, Madrid, Salamanca och Zamora.

Nattemperaturerna kommer också att stiga i den norra halvan av landet och förblir oförändrade i resten av Spanien. Det kommer att blåsa måttliga vindar, nordliga på Kanarieöarna, nordliga och ostliga på fastlandet och Balearerna. Med starka vindbyar vid kusterna i nordvästra Galicien, den sydöstra delen av landet och runt Gibraltar sund.

Bra att veta nu när temperaturerna rakar i höjden:

Mat och dryck vid värmeböljor.
Hur man klarar värmeböljor utan luftkonditionering.

Tisdag den 4 juni.

På tisdagen fortsätter dagstemperaturerna att stiga i nästan hela landet. På många ställen i norr kommer temperaturen att överstiga 30 °C. I centrala Spanien, Extremadura, väster om Kastilien-La Mancha och Andalusien, kommer termometrar att visa på mellan 32-34 °C. I floddalarna Tejo, Guadiana och Guadalquivir kommer temperaturen att överstiga 35 °C.

Under hela dagen kan stormar bildas i delar av östra, centrala och södra Spanien. I allmänhet kommer dessa att vara mindre intensiva än på måndagen, enligt AEMETs talesperson Rubén Del Campo.

Onsdag den 5 juni.

Under onsdagen kommer dagstemperaturerna att bli mellan 32-34 °C på den norra platån som i Valladolid eller Palencia. Upp till 35 °C i centrala delarna och i nordost, som i Lleida, Madrid, Toledo eller Zaragoza. Men i Sevilla och Córdoba kommer temperaturen att stiga mot 38 °C. Med stigande dagtemperaturer kommer natten också att bli varm med tropiska nätter i nordöstra, centrala och södra Spanien. Där städer som Malaga får nattemperaturer som inte understiger 21-22 °C.

Torsdag den 6 juni.

Stora delar av landet får temperaturer som kommer att överstiga 36-38 °C. I Madrid, Toledo, Granada eller Zaragoza kommer termometrarna att visa 38 °C. I områden som till exempel floddalarna i söder, Córdoba och Sevilla förväntas det runt 39-40 °C. Det finns risk för att det kommer in saharadamm (Calima) under torsdagen som i så fall ligger kvar även på fredag (gäller speciellt för södra delen av landet).

Fredag den 7 juni till söndag den 9 juni.

Här är prognosen mycket osäker men enligt AEMET så blir det som följer. Från och med fredag kommer ett oväder från Atlanten att komma in västerifrån och beröra norra, västra och södra delarna av landet. Det förväntas regn i Kantabrien, Galicien, Kastilien och León samt norra Extremadura. Dessutom kan delar av Navarra, La Rioja, Aragonien, centrala Spanien, Extremadura och västra Andalusien påverkas. Temperaturerna, kommer att sjunka i södra och norra delen av landet, för att förbli konstant i resten av Spanien. Värmen kommer att fortsätta på Galiciens norra och södra platå, med 32-34 °C och 34-36 °C i Ebrodalen, Balearerna, i centrala och södra delen av Spanien. På lördag – söndag förväntas temperaturerna sjunka med cirka 8-10 °C i hela landet.

Hela juni månad i en prognos.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

En bra strand.

Vad flaggorna på Spaniens stränder betyder

Att känna till vad de olika flaggorna betyder kan hjälpa till att undvika tragedier eller …