Högsta domstolen i Spanien har avslagit en begäran att ge amnesti till Carles Puigdemont och flera andra katalanska självständighetsledare.
I en dom som kraftigt kritiserade det spanska parlamentet, skrev domstolen att amnestilagen som antogs av lagstiftare förra månaden inte kan tillämpas på de påstådda brotten förskingring för personlig nytta eller när den ”påverkar Europeiska unionens ekonomiska intressen.”
Även om åklagare aldrig har kunnat bevisa att separatistledarna använde EU-pengar för att finansiera sin verksamhet, hävdade domstolen att deras självständighetsanbud i sig hotade blockets ekonomiska intressen. Enligt deras resonemang så kunde 2017 års folkomröstning om katalanska självständighet kunnat innebära att: EU:s territoriella dimensioner och Spaniens bidrag till blockets budget kunde ha påverkats, om den varit framgångsrik.
”Det är särskilt svårt att förena Europeiska unionens ansträngningar för att få ett slut på straffrihet för förskingrare med spanska lagstiftares önskan att ursäkta särskilt allvarliga brott bara för att de begicks av specifika politiska ledare under en viss tidsperiod”, lyder domen.
I en avvikande åsikt föreslog domaren Ana Ferrer att Spaniens högsta domstol skulle överlämna sin dom till EU-domstolen. För att låta den avgöra om dess resonemang var korrekt. Resten av domarna avvisade detta alternativ.
Arresteringsordern fortsätter att gälla.
Som ett resultat av domen kommer den långvariga arresteringsordern för Puigdemont fortsätta att gälla. Puigdemont flydde till Belgien efter den misslyckade folkomröstningen och är efterlyst i Spanien. Den tidigare katalanska vicepresidenten Oriol Junqueras. Samt flera andra tidigare regionala tjänstemän kommer likaledes att förbli förhindrade från att inneha offentliga ämbeten. Eller att vara anställda i någon offentlig tjänst.
De separatistiska politikerna förväntas överklaga domen till Spaniens författningsdomstol.
Ett bakslag för premiärminister Pedro Sánchez.
Domen är ett stort bakslag för premiärminister Pedro Sánchez, som först i november kunde bilda Spaniens nuvarande minoritetsregering. Efter att ha gått med på amnesti för Puigdemont och andra katalanska separatister. Medan vissa domare hade förväntats motsätta sig det kontroversiella lagförslaget, markerar Högsta domstolens förkastande av lagen början på en stor uppgörelse mellan landets lagstiftande och rättsliga grenar.
”Lagstiftarnas vilja måste respekteras”, sa kulturminister Ernest Urtasun. ”Och det måste tillämpas i sin helhet.”
Katalanska ledare reagerade på nyheterna med irritation och citerade domen som ett nytt bevis på att landets rättsväsende agerar på ett absolutistiskt och partiskt sätt. På X (f.d. Twitter) jämförde Puigdemont Högsta domstolens domare med den sicilianska maffian.