Pedro Sánchez bildar ny regering i Spanien

Pedro Sánchez fick stöd av en majoritet av ledamöterna i Spaniens parlament för att bilda en ny regering idag torsdagen den 16/11-2023.

Pedro Sánchez

Vilket betyder att fyra månaders politisk förlamning i Madrid upphör. Den 51-årige premiärministern segrade i en omröstning i Spaniens hyperfrakturerade parlament med 350 platser. Han fick ja-röster från alla vänster- och separatistgrupper, sammanlagt blev det 179 ja-röster och 171 nej-röster.

Alla sju parlamentariker som tillhörde det katalanska separatistpartiet Junts, som hade makten att antingen göra Pedro Sánchez till premiärminister eller tvinga Spanien att hålla nyval, röstade ja. Det gjorde också den enda representanten för den kanariska koalitionen, som förra månaden också röstade för mittenhögerpartiets ledare Alberto Núñez Feijóos misslyckade försök att bilda en regering.

Nu har han närmast på agendan att träffa kungen, innan han officiellt kan börja arbeta.

Men han får det inte lätt.

Det kommer att bli ett mycket svårt parlamentariskt läge, med det konservativa Partido Popular (PP) och Vox i full offensiv och Junts som redan varnar Sánchez för att inte ta dess stöd för givet. Den bittert splittrande amnestifrågan kommer också att bestå medan lagstiftningen passerar genom parlamentet och kommer att förbli kontroversiell eftersom domare tolkar den från fall till fall när den väl kommer att antas.

Lite om förspelet till dagens omröstning i parlamentet:


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Smugglare i båtjakt.

Spansk polis i dramatisk båtjakt efter smugglare

Guardia Civil i Spanien har släppt bilder på en lyckad båtjakt som resulterade i ett …