Kaos vid gränsen mellan Spanien – Gibraltar

Både Spanien och Gibraltar har skärpt immigrationskontrollerna vilket resulterar i tidvis långa köer i båda riktningarna.

Gibraltar började idag måndagen den 4 november ”motvilligt” tillämpa ömsesidiga kontroller av icke-brittiska medborgare som korsar gränsen. Detta som ett svar på de hårdare kontroller som genomförts av Spanien de senaste dagarna.

Dokument skannas på ”ad hoc”-basis, ungefär på samma sätt som spanska myndigheter gör mot icke-EU-medborgare som passerar gränsen. Medan vissa personer kunde ta sig över som vanligt med lätta kontroller, får andra pass eller ID-kort skannade.

Med tanke på trafikvolymen på morgonen byggdes köerna snabbt upp. Vissa motorcykelförare sa att de väntade i över 30 minuter på en korsning som vanligtvis är snabb och relativt problemfri. Det var kaotiska scener på den spanska sidan när poliser kanaliserade tvåhjulig trafik genom en fil. Medan andra fordon fick ta en annan fil, med upprörda pendlare som tutade när gränspolisen försökte organisera flödet.

Mot bakgrund av samtalen om ett brittiskt/EU-fördrag om Gibraltar, hade Spanien antagit en flexibel inställning till immigrationskontroller vid gränsen för Gibraltarinvånare med ett rött ID-kort. Spanien insisterar på att ingenting har förändrats i de kriterier som de tillämpar och att pass för Gibraltarinvånare med röda ID-kort inte stämplades. Något som krävs enligt Schengenreglerna.

Men även om de inte stämplar pass, rapporterade många invånare i Gibraltar att deras ID-kort hade skannats de senaste dagarna. Förra veckan sa Gibraltars regering att den skulle övervaka situationen och vidta ömsesidiga åtgärder om det skulle behövas.

Nu har Gibraltars myndigheter svarat med samma mynt.

”De senaste ändringarna som genomförts av de spanska myndigheterna vid gränsen är ohjälpsamma,” sa en talesman för No.6 Convent Place till Gibraltar Chronicle. ”De orsakar problem, särskilt för de spanska gränsarbetarna. Gibraltar har idag motvilligt börjat ömsesidig, ad hoc, genomsökning av icke-brittiska medborgares dokumentation.”


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …