Spanska ovädret, hittills två döda och en saknad

Ovädret har nu klingat av i största delen av Spanien, det är i nuläget bara Madrid och Kastilien-La Mancha som kvarstår med gul varning för regn.

Två män har dött i provinsen Toledo. Den ene i en hiss i Casarrrubios del Monte och en annan på A-40, i kommunen Bargas har en person varit försvunnen sedan i morse. Då fordonet som han färdades i föll i floden Alberche i staden Aldea del Fresno. Vilket är en av de städer som drabbats hårdast av de senaste timmarnas skyfall i regionen Madrid.

Den rikliga nederbörden som har orsakats av väderfenomenet DANA har under morgontimmarna särskilt påverkat Madrid och Toledo. Förklaring till vad DANA är finns i vår förvarning om ovädret: Meteorologerna varnar för kraftigt oväder.

Larmcentralen 112 i regionen Madrid hade registrerat 1.257 incidenter fram till 01:30 på morgonen, med ”många räddningar” av människor i hem och fordon.

Regnet har även resulterat i avbrott i tågtrafiken i Spanien. Mest problem har det varit i Katalonien men även Madrid har haft problem med inställda avgångar. Höghastighetslinjen från Madrid till Málaga fick stängas, men kom igång igen strax efter åtta i morse. Trafiken mellan Mora och La Sagra i Toledoprovinsen har reparerats och trafiken är igång men med reducerad hastighet. Järnvägstrafiken har varit avstängd nästan hela morgonen i Toledo på grund av regnet. Trafiken är igång igen, men järnvägsförvaltaren Adif säger att det blir förseningar under hela dagen.

Mycket regn på flera platser

Cádiz, Segovia och Tarragona har fått de största mängderna. De meteorologiska stationerna i San José del Valle (Cádiz), San Rafael (Segovia) och Tortosa-Roquetes (Tarragona) registrerade i söndags den maximala ackumulerade nederbörden i Spanien. I Cadiz kom det totalt 172,2 liter per kvadratmeter. Enligt de senaste uppgifterna från Aemet lämnade passagen av DANA på söndagen också betydande mängder regn i andra delar av det inre och nordöstra Spanien. Detta återspeglas av de 147,8 och 117,2 liter per kvadratmeter som föll igår i San Rafael (Segovia). Respektive vid Tortosa-Roquetes-stationen (Tarragona). Kommunen Cebreros (Ávila) blev för sin del också överraskad av kraftiga regn. De fick 96 liter per kvadratmeter, medan det i Toledo kom 91,8 liter per kvadratmeter under söndagen.

Idag måndag har det under morgontimmarna kommit mest i Madrid med 56 liter per kvadratmeter och i Colmenar Viejo med 47,1 liter.

Vad som också har komplicerat bilden är att helgen var dessutom en av årets största trafikhelger, då många var och (fortfarande är) på hemväg från semestrarna.

En färsk video från ovädret:


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …