Det finns för närvarande fler än 20.000 ockuperade bostäder på marknaden i Spanien som kan köpas för en bråkdel av värdet.

Det är förvisso ett riskabelt företag att köpa en ockuperad bostad, men många investerare anser att det är en risk värt att ta. Speciellt eftersom lagarna mot ockupanterna har börjat svänga över till ägarnas och hyresvärdarnas förmån.
På många håll i Spanien är det brist på bostäder och att köpa en begagnad bostad på dessa ställen har aldrig varit dyrare än nu. Efter en växande efterfrågan och ett knappt utbud har priserna skjutit i höjden månad för månad. Enligt uppgifter från fastighetsportalen Idealista avslutades 2024 med en ökning på 11,2 % av priserna på begagnade bostäder. Den genomsnittliga kostnaden i Spanien per kvadratmeter landade på otroliga 2.271 euro vilket är en historisk toppnotering.
Detta har gett luft under vingarna till att köpa ockuperade bostäder.
Det finns för närvarande fler än 20.000 ockuperade bostäder på den öppna marknaden, vilket motsvarar 2, 6 % av alla bostäder som är till salu. För de som inte är obekväma med att det är riskfyllt så finns det seriösa fynd att göra.
Den stora fördelen med att köpa en ockuperad bostad är givetvis priset. I storstäder som Madrid och Barcelona är besparingarna nära 60 % och i andra som Sevilla och Murcia är de ännu billigare.
Stötestenar och risker.
Det finns flera aspekter att ta med i beräkningen. Först och främst så kommer du inte att kunna gå in och kontrollera skicket på bostaden, ockupanterna släpper inte in någon. Det betyder att när du som köpare väl har fått ockupanterna avhysta så kan bostaden vara i ett mycket sämre skick än vad du trodde.
Ett annat problem är finansieringen, du måste räkna med att själv finansiera köpet. För bankerna erbjuder inga inteckningar utan att först ha kunnat göra en fullständig värdering.
Sen är det givetvis det uppenbara problemet, att få bort de oönskade ockupanterna. Att få dessa avhysta är allt annat än enkelt och innebär ofta en både kostsam och långvarig process. Men en ny lag som är på väg att träda i kraft kan förändra detta radikalt.
Den kommande lagändringen.
Den nya lagstiftningen avser att ägarna skall kunna få tillbaka sina ockuperade bostäder inom 48 timmar efter att ockupationen har blivit anmäld. Detta även i de fall då ockupanterna säger sig vara sårbara. Tanken med detta är att ansvaret för att hitta alternativa boende för sårbara individer hamnar hos myndigheterna och inte hos fastighetsägaren.
Men det finns fortfarande ett problem. För att kvalificera sig för systemet med snabbspår måste ägaren kunna bevisa en situation med tydlig ockupation eller inbrott. Som till exempel att fönster eller dörrar har brutits upp. Detta betyder också att detta inte gäller hyresgäster som en gång har haft ett hyresavtal och som sedan har slutat att betala.
När bostaden väl har köpts finns det också alltid en möjlighet att förhandla med ockupanterna. De är vanligtvis mycket öppna med att lämna bostaden om de för det får en summa pengar. Då lämnas bostaden dessutom oftast i ett bättre skick än om det tvingas ut. Ett annat alternativ är att konsultera något av de vräkningsföretag som har dykt upp på sistone, vissa av dessa lovar resultat inom mycket kort tid.